lovćenac
Foto: Printscreen/YouTube/ Radio-televizija Vojvodine

Građani Crne Gore s tim u vezi postavljaju pitanje, koliko država može biti slobodna ako „medijski pendrek“, isti onakav kakav je bio i pendrek Mila Đukanovića na leđima Ognjena Mijatovića, nastavlja da tuče i nakon „osveženja“ od 30. avgusta, prenosi "Borba".

Međutim, nije svuda kao u Crnoj Gori. U Srbiji, koju optužuju da je „okupana“ klerofašizmom i antidemokratičnošću, ipak se obeležava Dan državnosti susedne države, Crne Gore.

Naime, u Lovćencu, selu u kojoj većinski živi crnogorska nacionalna manjina, redovno se obeležava 13. jul kao datum kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila svoju državnost, i datum kada je počela antifašistička revolucija 1944. Međutim, niko od srpskih medija nije „čerečio“ crnogorsku nacionalnu zajednicu u Srbiji čime se pokazuje primer demokratičnosti jedne suverene zemlje.

Izgleda da se koncept država svodi i na onu ljudsku – što je manji čovek to je kompleks veći. Isto to se očigledno može primeniti i na države, naoročito imavši u vidu medijsku histeriju o proslavi Dana državnosti Srbije u Pljevljima.

Svemu je ipak, najbolje, odgovorio poslanik Albanske alternative Nikola Camaj koji je kazao da je poslanik manjine koja slavi i obeležava sve datume koji su od nacionalnog karaktera, značaja za Albance.

„Tako da ne mislim da imam pravo da osuđujem ako drugi narodi smatraju da to treba da proslave. To je merilo demokratije, da slavimo, da smo različiti, ali ipak da svi sarađujemo i radimo ono što je bolje za sve nas“, rekao je Camaj novinarima.

Camaj je, na pitanje ko je organizator tih svečanosti u sredinama gde je albanski narod većinski, kazao da su do skoro slavile albanske partije.

„Zatim je to preuzeo Nacionalni savet, sad slave opštine – Ulcinj, Tuzi… Slave Dan zastave 28. novembar i Dan ustanka u Malesiji. To je sasvim normalno, nešto što treba da negujemo svi zajedno“.

Borba

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading