transplatacija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Muškarac sa dijagnozom raka stomaka navodno je nekoliko meseci nakon operacije dobio poziv da su lekari pogrešili i da zapravo uopšte nije bio bolestan. Ispostavilo se da je došlo do ozbiljne lekarske greške jer je spoljni dijagnostičar navodno zamenio uzorke tkiva dva pacijenta.

Urša Murn, direktorka Medicinskog centra Barsos, saopštila je u ponedeljak da je gastroenterolog početkom januara dobio informaciju od Instituta za onkologiju da prilikom pregleda odstranjenog tkiva njihovog pacijenta nisu pronađene kancerogene ćelije. Pokrenuta je istraga i od Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani zatraženo da ponovi analizu i identifikaciju uzoraka.

Dobijeni rezultati su potvrdili grešku nakon čega su oba pacijenta odmah obaveštena.

- Ne može sa još sa sigurnošću reći gde je došlo do greške. Duboko žalimo zbog činjenice da su uzorci promenjeni i da smo time naneli štetu pacijentu. Takođe smo u kontaktu sa oba pacijenta i u direktnoj saradnji sa njima naći ćemo i najprikladnija rešenja koja će im bar donekle olakšati situaciju - rekla je Murnova i uputila duboko izvinjenje pacijentima.

INCIDENT POGODIO SVE ZAPOSLENE

Stručni direktor Onkološkog instituta Ljubljana Irena Oblak navodi da ta vrsta raka zahteva hirurško uklanjanje organa i da je pacijent sve vreme lečen po svim protokolima i uobičajenom kliničkom praksom.

- Duboko žalimo zbog incidenta i iskreno se izvinjavamo pacijentu i njegovoj porodici - rekla je Oblak.

Načelnik Instituta za patologiju Jože Pižem navodi da je nemili događaj pogodio sve zaposlene. Pižem navodi da su nakon prijema uzorcima dodeljene identifikacione oznake i da je fotodokumentovan prenos komada tkiva iz primljenih kontejnera u kasete za tkivo u kojima su uzorci obrađivani u laboratoriji. Ceo proces obrade uzoraka tkiva od prijema nadalje odvijao se isključivo korišćenjem bar kodova.

Šef sektora operativnih aktivnosti na Onkološkom institutu u Ljubljani Gašper Pilko objasnio je da se kompjuterskom tomografijom (CT) utvrđuje koliko je rak raširen.

- Кod operisanog pacijenta CT nije pokazao da se bolest proširila, ali je to normalno ako je rak u početnoj fazi. Istraživanja su pokazala da se radi o ranom karcinomu želuca koji zahteva operaciju - rekao je Pilko.

ZAPOČETA ISTRAGA

Pilko je dodao da su odmah pristupili uviđaju i naložili analizu identiteta uzoraka na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Ljubljane čim su obavešteni o sumnji na zamenu i zahtevu za dodatnu analizu.

- Analiza je nažalost potvrdila da je došlo do promene uzoraka i da uzorak u kome je bilo raka nije uzorak pacijenta koji je operisan na želucu - rekao je Pilko i dodao da uzorci nisu zamenjeni na Institutu.

Navodi da je Institut za onkologiju odmah kontaktirao pacijenta koji je greškom ostao bez želuca.

- Pacijentu smo odmah ponudili psihološku pomoć i suportivno lečenje i to uglavnom u vidu kliničke ishrane. Bićemo mu na raspolaganju dok god mu bude potrebno - rekao je Pilko.

OGLASIO SE ADVOKAT PACIJENTA

Advokat operisanog pacijenta Rok Petrič rekao je da teško zamisliti o kakvom šoku je reč i dodao da muškarac koji je ostao bez želuca i njegova porodica ne žele da se eksponiraju.

- Pitanje neophodne psihološke pomoći se zapravo nameće samo po sebi. Gospodin se nalazi u veoma teškom šoku. Želeo bih da bude vrlo jasno da prema onome što se vidi iz medicinske dokumentacije i onome što je rečeno na konferenciji za novinare to nije ništa drugo do lekarska greška - rekao je Petrič i dpdaje da još nije jasno koja od institucija snosi odgovornost za ovaj nemili događaj.

Petrič traži da se sva medicinska dokumentacija i izveštaji institucija dostave njegovom klijentu.

PACIJENTA KOJI IMA RAK VIŠE NE LEČE

Pilko navodi da je operisani pacijent bio šokiran kad je obavešten o grešci.

- Ponudili smo mu psihološku pomoć, međutim, pacijent je to odbio - rekao je načelnik sektora operativnih delatnosti i dodao da nakon uklanjanja stomaka pacijent može da živi relativno normalnim životom uz pravilno prilagođenu ishranu.

Drugi pacijent, koji zapravo ma rak, nije više na lečenju na tom institutu, ali Pilko ističe da nisu jedina ustanova za lečenje te vrste kancera u Sloveniji.

(Alo.rs/24ur)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading