Nemačka
Foto: AP/Ebrahim Noroozi (STF)

On je rekao da se u vreme rata državom ne može voditi slušajući javno mnjenje.

- Potrebna nam je mnogo odlučnija nemačka vlada. Kancelar Šolc je suviše spor, previše neodlučan. On ne odaje utisak lidera - rekao je on.

Nemačka kancelarka mesecima blokira isporuku krstarećih raketa Taurus Kijevu, strahujući da bi one mogle biti iskorišćene za gađanje ciljeva u Rusiji i eskalaciju sukoba. Neki u njegovoj vladi pritiskaju ga da promeni tu poziciju.

- To je još jedan razlog zašto Nemačka nije dovoljno prepoznata kao zemlja koja pruža najveću finansijsku pomoć Ukrajini posle SAD - dodao je on.

Šolc bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da bude proaktivniji.

- Ne razumem zašto Nemačka ne šalje Bikove - rekao je on.

Evropa mora preći na ratnu ekonomiju i snabdeti Ukrajinu svim oružjem koje joj je potrebno, naglasio je on.

- Moramo konačno shvatiti ozbiljnost situacije. Putin neće popustiti, pogotovo ne do izbora u SAD - poručio je on.

Rasmusen se založio da Ukrajina što pre bude pozvana u NATO.

- Ne znam da li će se to desiti na samitu NATO-a u julu, ali želeo bih da se suprotstavim argumentu da nije moguće započeti proces pristupanja dok je Ukrajina još u ratu - kazao je on.

Ukazao je da takav argument šalje snažan signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu jer će „znati da jednostavno mora da nastavi rat na neodređeno vreme kako bi sprečio da Ukrajina postane članica NATO-a“.

- Želimo da prekinemo taj začarani krug - poručio je on.

Rasmusen je bio premijer Danske, a sada je kopredsedavajući Međunarodne radne grupe za bezbednosna pitanja i evroatlantske integracije Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading