Benjamin Netanjahu
Foto: EPA/EPA-EFE/ABIR SULTAN

- Ako je time mislio (Bajden op. a.) da vodim privatnu politiku protiv većine, želja većine Izraelaca, i da to šteti interesima Izraela, onda greši. pozivajući se na Bajdenovu izjavu da ofanziva u Gazi donosi više štete nego koristi Izraelu - izjavio je on.

Netanjahu je u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Jerusalimu razgovarao za Bild, TV Velt i Politiko, koji su svi u vlasništvu berlinske kompanije Akel Springer. Intervju dolazi kada rastu tenzije između Sjedinjenih Država i Izraela, dva istorijski bliska saveznika.

On je napravio „veliku grešku“ što nije učinio dovoljno da zaštiti civile, rekao je Bajden za američku televiziju MSNBC u subotu, a ovaj neuspeh „više šteti Izraelu nego što pomaže“.

- On ima pravo da brani Izrael, pravo da nastavi da progoni Hamas. Ali on mora, mora, mora obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao rezultat akcija koje je preduzeo. On šteti, u moje mišljenje, više šteti Izraelu nego što pomaže Izraelu... to je u suprotnosti sa onim za šta se Izrael zalaže. I mislim da je to velika greška - dodao je on.

Takođe, Bajden je rekao da „ne možemo imati još 30.000 mrtvih Palestinaca“ i dodao da Izrael gubi podršku širom sveta.

Međutim, Netanjahu je juče tvrdio da njegovu politiku podržava „ogromna većina” Izraelaca.

- Oni podržavaju akciju koju preduzimamo da uništimo preostale terorističke bataljone Hamasa - rekao je on, govoreći o planovima za kopnenu ofanzivu u gradu Rafah na jugu Gaze.

Planovi su široko kritikovani zbog straha od masovnih civilnih žrtava, s obzirom da je oko 1,5 miliona ljudi pobeglo u grad usred sukoba u drugim delovima gusto naseljenog Pojasa Gaze.

U međuvremenu, Netanjahuov rejting je naglo opao jer ga Izraelci optužuju da ne želi da preuzme odgovornost za neuspeh bezbednosnih snaga da spreče masakr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading