Trajekt
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Građani se već nekoliko godina tek prisećaju trajekta i žude za pomorskom linijom do susedne Italije. Koliko je želja jaka na nesvakidašnji način pokazao je prošle godine sedamnaestogodišnji Emir, koji je u znak protesta zbog ukidanja linije Bar-Bari krenuo s ocem na biciklističko putovanje u Italiju. Danas prepričava taj put kao i priču koja se prenosila s kolena na koleno, piše Poslovni dnevnik.

- Moj otac uvek spominje da je njegov otac pre 60 godina išao brodom. Moj deda je bio na tom brodu, a ja sad ne mogu u 21. veku - rekao je Emir Alković, javlja TVCG, prenosi portal RTCG.

Vreme je priču posložilo tako da danas Emirov otac ima priliku da ponovo otvori spomenutu liniju i pokuša da oživi sećanja, ali i ispuni želje. Naime, Ćazim Alković odnedavno je na čelu upravnog odbora Barske plovidbe. To što ima poziciju ne znači da ima čarobni štapić jer su želje jedno, a mogućnosti drugo. Prema Alkoviću, nema prečica do brzog rešenja.

- Mislim da nije realno da ove sezone imamo brod Bar-Bari. Čuli smo neke najave da će biti pokrenuta linija Bar-Ancona, ali to nije sigurno. Ne mislim da je to tako jednostavno. Sezona je doslovno sutra i ne može se sve tako brzo organizovati - naveo je Ćazim Alković.

Dok se traži izlaz, sve treba preispitati. Ističe to novinarka Biljana Dabić, koja gotovo dve decenije izveštava o radu Barske plovidbe.

Mnogo je tragova ostalo na poslovnom putu ove kompanije. Svedočenje novinara kaže da su neki za ponos, a neki za Specijalno državno tužilaštvo. A kada govorimo o njima, brojke mogu puno reći.

Od 40 do četiri teretna broda

- Pre nekoliko decenija imala je preko 40 teretno-putničkih brodova, a danas imamo samo četiri teretna broda, a dug Barske plovidbe prema državi Crnoj Gori je preko šest miliona evra. Od 2016. godine do danas nismo imali liniju Bar-Bari-Bar, postojao je povratak preko Dubrovnika, što je svakako bila skuplja opcija, a s druge strane možda za neke neprihvatljiva, tačnije neprihvatljiva kao vid putovanja. Apsolutno u ovom trenutku, nažalost, ne vidim bez pomoći i potpore države da Barska plovidba kupi brod i da taj projekt može ponovno zaživeti - rekla je novinarka Biljana Dabić.

Malo je verovatno da će državna pomoć uskoro stići jer resorno ministarstvo izražava spremnost, ali ne pokazuje put. Bez linije Bar-Bari zatvoren je važan prozor u svet.

- Imate priliku, imate prozor u svet, treba ga iskoristiti, samo treba otvoriti prozor i pogledati - zaključio je pomorac Željko Boljević.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading