UAE, Izrael, SAD
Tanjug/AP
UAE, Izrael, SAD

Tanjug/AP

UAE, Izrael, SAD, Foto: Tanjug/AP

Američki i izraelski zvaničnici stigli su u danas u Ujedinjene Arapske Emirate u istorijsku posetu da bi finalizovali pakt o normalizaciji odnosa Izraela i te arapske zalivske države i rekli Palestincima da je sada vreme da pregovaraju o miru.

Pročitajte još:

Džared Kušner, visoki savetnik Bele kuće i zet američkog predsednika Donlada Trampa, izjavio je nakon dolaska da bi Vašington mogao da zadrži izraelsku vojnu oštricu dok unapređuje veze sa UAE, drugoj po veličini ekonomiji u arapskom svetu i regionalnoj sili, preneo je Rojters. On je rekao da Palestinci ne treba da budu zaglavljeni u prošlosti.

- Oni moraju da sednu za sto. Mir će biti spreman za njih, imaće priliku čim budu spremni da je prihvate - rekao je Kušner, koji je kao član američke delegacije pratio izraelske zvaničnike na prvom zvaničnom izraelskom letu iz Tel Aviva za UAE.

Američku delegaciju predvodio je Kušner i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan. Izraelsku delegaciju predvodio je O`Brajanov kolega Meir Ben-Šabat.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati razgovaraće o ekonomskoj, naučnoj, trgovinskoj i kulturnoj saradnji tokom posete.

Direktni letovi između dve zemlje, takođe, će biti na dnevnom redu, rekao je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova televiziji Al Arabija po sletanju u Abu Dabi.

ANKETA: Da li je moguć mir između Izraela i Palestine?

 

Čak i pre sletanja, članovi delegacija su ispisali istoriju vazduhoplovstva kada je izraelski komercijalni avioprevoznik leteo iznad saudijske teritorije na direktnom letu iz Tel Aviva za glavni grad UAE.

Preporučujemo: