Nemačka, Bundestag
Shutterstock
Nemačka, Bundestag

Shutterstock

Nemačka, Bundestag, Foto: Shutterstock

Pre nešto više od nedelju dana, 29. januara, nemački Bundestag je na komemorativnoj sednici odao počast žrtvama Holokausta. Povod je bila 75. godišnjica oslobađanja koncentracionog logora Aušvic. U obraćanju poslanicima izraelski predsednik Reuven Rivlin apelovao je na Nemce da nikad ne zaborave šta se dogodilo. I da istrajno nastave borbu protiv antisemitizma, rasizma i mržnje prema strancima. Nemci i nemačke političke stranke nose veliku odgovornost kada je u pitanju odbrana demokratskih vrednosti i imaju obavezu delovanja u duhu prošlosti. „Nemačka ne sme da zaboravi“, zaključio je Rivlin.

A samo nešto više od nedelju dana nakon tog govora – grom iz vedra neba. Uz pomoć glasova konzervativno-desne Alternative za Nemačku (AfD) jedan političar liberalno-demokratske stranke FDP izabran je za premijera savezne pokrajine Tiringije. Taj izbor prodrmao je Nemačku. On je više od dokaza da lokalni političari CDU i FDP, koji stoje iza te odluke, nisu shvatili svoju istorijsku odgovornost. Ovo je i izbor koji demokratske stranke stavlja pred test, a to bi čak moglo da se završi i prevremenim izborima za savezni parlament.

Da li su izazovi vlasti jači?

Narednih nedelja pokazaće se da li vodeći nemački političari stoje iza svog obećanja da nikad neće sebi dozvoliti da uz pomoć AfD-a osvoje vlast. Pokazaće se da li je na kraju izazov vladanja ipak jači.

Doduše, šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer je demohrišćanima u Tiringiji jasno dala do znanja da se uzdrže od saradnje s AfD-om – ali šta sada znači taj javni dokaz da ona unutar stranke baš i ne vodi glavnu reč? I kako će nemačka kancelarka Angela Merkel da reaguje na činjenicu da članovi njene stranke sarađuju s AfD-om i to njenim najradikalnijim lokalnim ogrankom čiji šef Bjern Heke Nemce proglašava ludim zbog toga što dozvoljavaju da se usred nemačkog glavnog grada izgradi „spomenik sramote“ – on pritom misli na spomenik palima u Holokaustu. I kako će na sve to zajedno da reaguje Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), koja je još uvek na saveznom nivou u koaliciji s CDU?

Nemci lako zaboravljaju istoriju

Ovaj značajan dan bi Nemačku da prodrma iz temelja, a demokratske snage sada moraju da pokažu koliko čvrsto stoje na zemlji. I šta su sve spremne da rizikuju kako bi sprečile da ovaj jedinstveni događaj postane stvar svakodnevice. Pre samo nekoliko dana nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je u memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu rekao da „nacionalsocijalizam nije pao s neba“.

Ove srede u februaru Nemačkoj je postalo jasno koliko su mnogi Nemci postali u međuvremenu zaboravni. I da su Rivlinove reči – „Nemačka ne sme da zaboravi“ – upućene svima nama. I da niko više ne sme da veruje u to da istorija ne može da se ponovi.

Komentari (2)

sale

06.02.2020 22:16

tzv Demohrišćani toliko su ojačali islam u Nemačkoj i Evropi i kada se milionska masa njih dočepa nemačkih državljanstava biće ogromna glasačka mašina koja će usmeravati sve protiv države Izrael.

dragan Dubonjac

08.02.2020 03:49

Već dva dana slušam kukanje Frau Karenbauer. A njeni iz CDU su glasali zajedno sa FDP i AfD za tog novog predsednika u Thüringen. Elem uz mnogo vike i pompe je prošao jučerašnji dan u Nemačkim časopisima i pogotovi na radiu " B5 Aktuel " . Oni koji code Nemačku trebali su predvideti da se ovo može desiti jer Merkelovo " mi to možeml " lako može da odvede Nemačku u pravcu " Deutschland zuerst " što je samo po sebi mnogo gore od USA " Amerika first "!