Pad Boinga
printscreen/twitter
Pad Boinga

printscreen/twitter

Pad Boinga, Foto: printscreen/twitter

Od ubistva generala Kasema Sulejmanija 3. januara ove godine u blizini Bagdada, dva dana posle raketnog napada na američke baze u Iraku, Teheran je otkrio da je Vašington pokušao 22 puta tajno da kontaktira zvanične iranske vlasti putem direktnih poruka, kontakata i ponuda putem treće strane da iranski "odgovor" na smrt visokog vojnog lidera bude blag.

Naime, SAD su ovim porukama zapravo želele neku vrstu garancije da Iran neće sporvesti neku veliku operaciju osvete na koju bi Vašington morao da reaguje na istom ili čak jačem nivou od Iranaca, što bi region uvelo u totalni rat koji nijedna od sukobljenih strana ili njihovih saveznika zapravo ne želi.

Međutim, nijedan od tih 22 pokušaja nije bio dovoljan da se posle ubistva iranskog generala otvori put za neki novi kontakt između Vašingtona i Teherana. Razni posamtrači definišu da su odnosi između Irana i Sjedinjenih država ušli u navu fazu od 3. januara 2020. kada su amerikanci raketom lansiranom sa drona uništili konvoj u kome je bio glavni iranski strateg Kasem Sulejmani na putu ka aerodromu u Bagdadu.

Takođe, Teheran je otkrio i neke detalje svog odziva na ubistvo Sulejmanija, a jedan od njih je okončanje američkog regionalnog uticaja i kompletno povlačenje sa Bliskog istoka, koji bi trebao da započne povlačenjem trupa iz Iraka. Ovaj proces je kako neki tvrde već u toku konstantnim raketiranjem zelene zone u Bagdadu, gde se nalazi američka ambasada u Iraku i ostale vojne jedinice.

Kasem Sulejmani

Youtube/Printscreen

Kasem Sulejmani, Foto: Youtube/Printscreen

"Rat zataškavanja" bio je jedan od najčešćih izraza koji su portparoli Irana i njegovih saveznika koristili u prva 24 sata nakon Sulejmanijevog ubistva. Ovaj rat neće biti ograničen na Iran i neće ga voditi samo Iran. Sile i grupe udružene s Teheranom uključit će se na različite načine, u okviru "ose otpora".

Govor Hassana Nasrallaha lidera Hezbolaha povodom sahrane Kasema Sulejmanija potvrdio ovaj pristup. Vođa libanonskog Hezbolaha tom prilikom rekao je je ciljanje američkih vojnika, oficira, baza i ratnih brodova "pravična kazna" za prolivanje Sulejmanijeve krvi

Mape američkog vojnog razmeštanja u regionu su potpuno jasne, a nakon Nasrallahovog govora bilo koji istraživač ili posmatrač može predvideti da će američko vojno prisustvo u Iraku i istočnoj Siriji biti direktna meta u prvoj fazi iranskog plana odgovora na smrt Sulejmanija. To ne isključuje da su američke baze razbacane po nekoliko arapskih zemalja podvrgnute operacijama "mučeništva" slične onima koje su ciljale Amerikance u Libanu i Iraku, na što je Nasrallah aludirao u svom govoru.

Lider Hezbollaha je rekao da je to početak faze koja je potpuno drugačija od prethodne, i predložio "kazneni" odgovor na osnovu ovog prikaza. To bi podrazumevalo rat "smaranja" koji bi se završio ili odlaskom američkih snaga sa Bliskog istoka ili podčinjavanjem ovog regiona „novoj američkoj okupaciji“ zauvek.

Komentari (1)

Jaca

09.01.2020 14:21

A vi znate da mole u tajnim porukaa..? ????