Bajrakli džamija
Tanjug/Dragan Kujundžić
Bajrakli džamija

Tanjug/Dragan Kujundžić

Bajrakli džamija, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Večeras počinje muslimanski sveti mesec ramazan, koji će, međutim, ove godine biti nešto drugačiji jer su zbog pandemije korona virusa većina džamija i mesta za molitvu zatvorene.

Najveće islamske svetinje, uključujući Meku i Medinu u Saudijskoj Arabiji i džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, biće prazne tokom ramazana nakon što su vlasti savetovale vernike da se mole kod kuće, navodi AP.

U Saudijskoj Arabiji, kralj Salman dozvolio je propovednicima da čitaju noćne ramazanske molitve u najvećim islamskim džamijama u Meki i Medini. Međutim, vernicima neće biti omogućeno da prisustvuju molitvama zbog propisanih restriktivnih mera kretanja koje imaju za cilj suzbijanje širenja korona virusa među stanovništvom.

Jordan je obustavio večernje molitve u džamijama, apelujući na vernike da se mole u svojim domovima, navodi Al Džazira.

Bajrakli džamija

Tanjug/Filip Krainčanić

Bajrakli džamija, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Iranski verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, takođe je pozvao građane da izbegavaju odlazak na kolektivne molitve. Iran je među zemljama koje je epidemija krona virusa najviše pogodila.

U malezijskoj državi Selangor, sultan je sve religijske aktivnosti odložio do 31. maja.

Restriktivne mere koje podrazumevaju i oganičeno kretanje građana, produžene su do 22. maja i u Indoneziji, zemlji u kojoj živi najviše muslimana na svetu. Vlasti u Indoneziji apelovale su na građane da se mole u svojim domovima i da na taj način spreče širenje korona virusa.

S druge strane, Pakistan će dozvoliti zajedničke molitve u džamijama tokom ramazana, ali vernici moraju da drže udaljenost od dva metra jedan od drugog i podstaknuti su da sa sobom nose sopstvene molitvene prostirke.

Džamije u Velikoj Britaniji biće zatvorene za vernike, ali će molitve moći da uživo prate putem malih ekrana i na internetu.

Tokom meseca ramazana u džamijama se tradicionalno okuplja mnogo vernika, rekao je za CNN imam Omar Suljiman, osnivač i predsednik Instituta za islamska istraživanja Jakin i naglasio da se moliti može ili u džamiji ili kod kuće, da tu nema razlike u jačini molitve.

Sada, kada je većina ljudi u svetu u samoizolaciji zbog korona virusa, Sulejman hrabri muslimane da se usredsrede na pojedinačne molitve i izolaciju iskoriste za postizanje unutrašnjeg mira.

Mogu da jedu pre izlaska sunca i svakog dana mogu da prekinu post nakon zalaska sunca.

Za muslimane veliki deo svetog meseca sastoji se od po sebnih noc?nih molitvi koje u džamiji čita imam, ali će ove godine, prvi put u istoriji, većina džamija biti prazne.