UKRAJINA SPREMA NAPAD NA RUSKE SATELITE? Hitno se oglasila Rusija: Odgovorićemo!
Printscreen

U Moskvi je ocenjeno da napad na satelitske veze predstavlja „nečuveno kršenje međunarodnog prava“.

Ruska strana ima pravo da odgovori na odgovarajući način. Sve neophodne mogućnosti za to su dostupne – upozorilo je Ministarstvo inostranih poslova Ruske federacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nešto ranije 5. aprila  da „postoje svi razlozi da se veruje da su strane zemlje umešane u pripremu terorističkih napada i sabotaža koje Ukrajina organizuje na teritoriji Ruske Federacije“.

 

U saopštenju o napadu kijevskog režima uz pomoć stranih stručnjaka na ruske satelitske veze nema detalja, ali pretpostavlja se da je reč o ugrožavanju mreže od 25 geostacionarnih satelita GLONASS (Globalni navigacioni  satelitski sistem) koji se u Rusiji koristi za satelitsku navigaciju.

GLONASS je ruski pandan američkom GPS  sistemu za globalno satelitsko pozicioniranje i navigaciju. On je do 2010. pokrio celu teritoriju Rusije, a od oktobra 2011. celu planetu.

GLONASS je danas vodeći sistem za satelitsku navigaciju u Aziji, a pristup njegovom navigacionom signalu namenjenom za civilnu upotrebu je slobodan i bez naknade za građane i pravna lica iz celog sveta.

Signal povišene tačnosti koriste specifične službe za kotrolu saobraćaja i vojska.

Ugrožavanje signala GLONASS-a izazvalo bi u Rusiji posledice kakve bi imalo gašenje dži-pi-esa na Zapadu, pa upozorenje Moskve da će „odgovoriti na odgovarajući način“ nije nimalo naivno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading