USVOJENO "Ukrajina da uđe u NATO"
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

U dokumentu se navodi da je "potrebno pozvati" Ukrajinu "da se pridruži NATO-u kao država članica" na samitu Alijanse u Viljnusu u julu ove godine, "da potpiše pristupne protokole i pokrene proces ratifikacije kada uslovi to dozvole".

Prema rezoluciji, koju su podneli predstavnici različitih političkih grupa u skupštinskim odborima za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost i odbranu, ovo bi bila strateška odluka NATO-a u potrazi za mirom u Ukrajini i Evropi.

Litvanska nacionalna radio- televizija prenela je da je Žigimantas Paviljonis, predsednik parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, predstavljajući nacrt rezolucije poslanicima, rekao da su u dokumentu navedeni zadaci za litvanske političare koje treba da ostvare za tri meseca pre samita.

- Mi smo protiv sivih zona bezbednosti, želimo da dokažemo da je pogrešna teza da Rusija ima pravo veta na članstvo Ukrajine. Mislimo da će Ukrajina doprineti našoj bezbednosti, učiniti NATO jačim - istakao je on.

U dokumentu se takođe ističe neophodnost jačanja odbrane i odvraćanja u baltičkom regionu i celom istočnom krilu NATO-a, kao i povećanja savezničkih kopnenih snaga koje su stalno raspoređene u Litvaniji do nivoa brigade.

Rezolucija takođe učvršćuje težnju za jačanjem integrisane vazdušne i protivraketne odbrane, uključujući kapacitete protivvazdušne odbrane u Litvaniji i čitavom regionu, kao i težnju da se osigura spremnost za prijem savezničkih trupa u zemlji.

Takođe, ulazak Ukrajine u NATO biće crvena linija za Moskvu, posle koje niko neće znato šta će se dogoditi, istaknuto je više puta u brojnim analizama rata u UKrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading