DANSKA I HOLANDIJA DONIRAJU UKRAJINI "LEOPARDE" Odluka Seula "zavisi od Rusije"
Foto: EPA/EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Tenkovi Leopard 2A4, koji će biti kupljeni od treće strane i obnovljeni, trebalo bi da budu isporučeni u prvom kvartalu 2024, navele su dve zemlje u zajedničkom saopštenju, preneo je Rojters.

"To je apsolutno ključno za nadu da Evropa bude mirna i bezbedna, da ne dozvolimo Ukrajincima da ratuju sami", izjavio je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen.

Za Seul će odluka o tome da li da isporuči oružje Ukrajini "zavisiti od Rusije", saopštila je danas kancelarija korejskog predsedništva.Kancelarija južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola saopštila je da "Južna Koreja ne može da ostane skrštenih ruku u odnosu na masakr koji međunarodna zajednica ozbiljno shvata".

"Od Rusije će zavisti šta će se dalje desiti", rekao je neimenovani predsednički zvaničnik.

Politika Južne Koreje je da ne isporučuje oružje zemljama u aktivnom sukobu, što otežava isporuku oružja Ukrajini, rekao je isti izvor.

"Osim ako civili ne budu umirali masovno, naša trenutna pozicija ostaje nepromenjena", dodao je zvaničnik.

Južna Koreja je podržala ekonomske sankcije Moskvi i poslala humanitarnu pomoć Ukrajini. Takođe je nedavno potpisala velike ugovore o naoružanju sa evropskim zemljama, uključujući Poljsku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading