Eksplozija
Foto: AP/Tanjug/Ap

I da je zato svom poluopkoljenom garnizonu u tom gradu poslao u pomoć jednu od najboljih ukrajinskih brigada – Treću jurišnu, u kojoj većinu čine neonacisti iz Azova.

Sa naredbom celom garnizonu, u kojem je još oko 10.000 vojnika i oficira – da potisne ruske jedinice koje napreduju i „spasi Avdejevku“.

Isti magazin ocenjuje da tandem Zelenski-Sirski, kao i svi Ukrajinci u Avdejevci, preuzimaju na sebe „ogroman rizik“.

Napredovanje ruskih jurišnih jedinica olakšavaju udari teškim „letećim pametnim bombama“ od tonu i po (FAB-1500) po ukrajinskim utvrđenim tačkama.

Njima je u krugu Koks-hemijskog kombinata uništeno podzemno komandno mesto ukrajinskih specijalnih jedinica. Nezvanično, poginulo je desetak oficira Oružanih snaga Ukrajine i Specijalnih snaga, više od 20 je ranjeno.

Rusi su sa juga i severoistoka duboko prodrli u grad. Presekli su Industrijski prospekt, koji su u Kijevu smatrali „jedinim putem života“ za svoje u Avdejevki.

Tom saobraćajnicom Ukrajincima već dva dana ništa nije stiglo. NJome ne mogu ni da evakuišu ranjenike.

Ponešto još može da im stigne makadamskim putevima sa zapada, ali je Avdejevka – po proceni vojnog analitičara Jurija Podoljake – u klasičnoj operativnoj blokadi ruske vojske.

Poznati ruski ratni reporter Jevgenij Podubni procenjuje: „Ukrajina se sprema da sahrani još nekoliko desetina hiljada svojih vojnika u Avdejevki“.

Njegov ništa manje poznati kolega Aleksandar Sladkov objasnio je zbog čega će Ukrajinci izgubiti:

„Nemaju dovoljno vatrene moći i tehničke opreme. Ne možete front držati samo telima vojnika. Sirski je poslao dobar deo raspoloživih borbenih rezervi u Avdejevku. Kao da ih Kijev ima neograničeno? Kao da ne planiraju da brani Poltavu, Sumi, Čerkasi, Černigov i Kijev. Tamo se sprema tragedija“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading