Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

 

Generalštab ukrajinske vojske saopštava da ruske trupe pokušavaju da se probiju u pravcu Novopavlovska. Kijev saopštava da su ruske trupe granatirale Kupjansk i Aleksandrovku u oblasti Harkova.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije navodi da PVO sistemi obaraju ukrajinske dronove iznad Belgoroda. Ruska vojska izvela je grupni udar sa kopna i mora oružjem dugog dometa na centre odlučivanja i objekte Službe bezbednosti Ukrajine

Tokom jučerašnjeg dana u Ukrajini je zabeleženo 50 vojnih sukoba, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Ruska vojska je 21 put pokušala da probije ukrajinsku odbranu, u nameri da napreduje u pravcu ka Limanu, piše UNIAN. 

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov izjavio je da iza terorističkog napada u Moskvi "stoje Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Ukrajina".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je zapadne zemlje da Ukrajini obezbede, kako kaže, preko potrebne sisteme protivvazdušne odbrane "patriot".

Zelenski je imenovao Olega Ivaščenka za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Grant Šaps pozvao EU da ne uvodi ograničenja u trgovini s Ukrajinom

Britanski ministar odbrane Grant Šaps pozvao je zemlje Evropske unije da ne uvode ograničenja u trgovinskoj razmeni sa Ukrajinom tokom rata.

"Velika Britanija je učinila pravu stvar što je produžila bescarinski uvoz iz Ukrajine za većinu robe za još 5 godina. Pozivamo Evropu da sledi ovaj primer kako bi zaštitila slobodu i demokratiju od invazije diktatora (Vladimira) Putina na suverenu Ukrajinu", naveo je Šaps na platformi Iks.

Ukrajina upozorava da Rusija minira njene granice cilindričnim kasetnim bombama

Rusija koristi cilindrične fragmentacione kasetne vazdušne bombe SHOAB-0,5 u pograničnim regionima Ukrajine objavila je Državna služba za vanredne situacije na Fejsbuku, prenosi Tanjug. 

"Neprijatelj njima daljinski minira našu zemlju. Izgledaju kao male srebrne lopte. Njihov izgled može privući pažnju dece. Zato upozorite svoje najmilije na opasnost", upozorila je Služba za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Ruska Federacija koristi takve kasetne bombe u pograničnim regionima Ukrajine.

Slovenija će podržati češki predlog za nabavku oružja za Ukrajinu

 

 

Deca iz Belgorodske oblasti stigla u Republiku Komi

Deca iz regiona evakuisana zbog granatiranja u Belgorodskoj oblasti stigla su u Republiku Komi. 

Potpredsednica Vlade Republike Ekaterina Gribkova je istakla da Grenada, koja se nalazi u selu Parčeg u blizini grada Siktivkar, ima veliko iskustvo u ugošćavanju dece iz različitih regiona zemlje u formatu letnjih zdravstvenih kampova.

Juče su deca iz Belgorodske oblasti stigla u zdravstvene kampove u Moskovskoj oblasti, Kaluškoj, Tambovskoj, Penzenskoj i Jaroslavskoj oblasti. 

Napad na ukrajinska skladišta dronova

Ruske jedinice su pogodile lokacije za sklapanje i skladištenje ukrajinskih dronova u136 okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Takođe, kako se navodi, tokom dana PVO jje uništilia 210 ukrajinskih dronova i oborili 21 raketu iz višecevnih raketnih sistema "Himaras" i "Vampir".

Rusija: Kijev umešan u većinu daljinskih krađa u Moskvi

Većina udaljenih krađa sa računa stanovnika Moskve vrši se sa teritorije Ukrajine, saopštio je načelnik Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za prestonicu Oleg Baranov. 

Napomenuo da je tokom te godine broj krivičnih dela korišćenjem informacionih tehnologija porastao za 20 odsto, a da je njihov broj iznosio preko 45 odsto svih krivičnih dela.

EU odlučila da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine

Evropska unija odlučila je da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi platila pravne sporove sa Rusima, objavilo je izdanje "Politiko", pozivajući se na dokumenta.

Moskva: Što ga Bajden više vređa, to je Putinu veći autoritet

Uvrede predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefaa Bajdena na račun ruskog lidera Vladimira Putina nedostojno su ponašanje za lidera bilo koje zemlje, izjavio je Daniil Besarabov, prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za izgradnju države i zakonodavstvo

Kaže da predsednik SAD pokušava da reši svoje unutrašnje probleme putem Putinovog imidža.

 

Svetska banka odobrila Ukrajini novih 1,5 milijardi dolara zajma

Odbor izvršnih direktora Svetske banke, koji je Kijevu obezbedio prošle godine 35 milijardi dolara, odobrio mu je novi razvojni zajam  od 1,5 milijardi dolara, saopštila je pres služba te finansijske institucije.

Napominje se da se zajam Fondovi za rast finansira preko povereničkog fonda Ukrajine (984 miliona dolara), koji je podržalo japansko Ministarstvo finansija, kao i pod garancijama vlade Velike Britanije (516 miliona dolara).

Harkov posle napada dronovima

 

 

Pentagon: Branićemo svaki pedalj teritorije NATO-a

Sjedinjene Američke Države su spremne da ispune svoje obaveze zaštite zemalja članica NATO-a, uključujući i one vezane za ruske raketne napade koji bi mogli da ugroze Poljsku, poručila je potpredsednica Pentagona Sabrina Sing.

"Branićemo svaki pedalj teritorije NATO-a. Ako je napadnut saveznik NATO-a - mi to, naravno, ne bismo želeli da vidimo, ali ćemo braniti svaki pedalj teritorije NATO-a", rekla je Sing.

Ponovo gađan Nikopolj

Ruska vojska je dva puta teškom artiljerijom napala  Nikopoljskog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Dodao je da u napadu nije bilo povređenih.

U ruskim napadima u Ukrajini ranjene četiri osobe

Najmanje četiri osobe ranjene su u ruskim napadima u oblasti Harkov u Ukrajini, saopštile su jutros regionalne vlasti.

Tokom noći je 13 ruskih dronova gađalo nekoliko ukrajinskih regiona, napisao je na Telegramu komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

Napadi "šahedima" na ukrajinske oblasti

Šef ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk. rekao je da je Rusija tokom noći lansirala 13 dronova "šahed" na Ukrajinu, od kojih je deset oboreno u oblastima Harkova, Suma i Kijeva.

Stejt department: Ne podržavamo napade Kijeva na teritoriju Rusije

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da se američki stav u vezi sa ukrajinskim napadima na rusku teritoriju nije promenio.

"Naš stav od početka ovog rata je uvek bio da ne ohrabrujemo niti podržavamo napade Ukrajine van njene teritorije“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

Miler nije odgovorio na pitanje da li je američka strana kontaktirala Kijev posle nedavnog napada na rusku rafineriju nafte u Samarskoj oblasti.

Glatkov: Iznad Belgoroda oboreno 18 "vampira"

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su 18 granata "vampir" iznad južne granice sa Belgorodom, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

On je na Telegramu naveo da je jedna osoba povređena i da je pričinjena šteta na privatnim kućama i automobilima.

Ukrajina oborila 12 dronova u oblasti Zaporožja

Graničari su uništili 11 ruskih FPV dronova i onesposobili jedan dron u sektoru Zaporožja, saopštila je Državna granična služba Ukrajine na Fejsbuku.

Oružane snage Rusije zauzele periferiju Časovog Jara

Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su kontrolu vatre nad istočnom periferijom sela Časov Jar na Artemovskom sektoru fronta u Donbasu, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom oslobodilačkih akcija naših trupa u rejonu naselja Časov Jar, jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije linije i položaje, što je omogućilo da se istočni obod naselja zauzme - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

"Ukrajina u juriš baca nespremne borce"

Ukrajinska komanda počela je da šalje neobučene borce u napade na Kupjanski sektor fronta, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Prilikom sledećeg juriša u rejonu naselja Sinkovka (regija Harkov – prim. aut.), ukrajinska komanda je bacila nedavno mobilisane građane na čelo svojih snaga za kontranapad, a pratio ih je već „ispaljeni“ juriš grupe 57. motorizovane pešadijske brigade oružanih formacija Ukrajine - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Putin: Pripadnici Ruske garde blizu zone borbenih dejstava štite državne granice

Pripadnici Ruske garde, koji služe u ukrajinskim regionima koje je Rusija pripojila i blizu zona borbenih dejstava, neustrašivo se bore, izvode smele operacije, uništavaju diverzante i pomažu u zaštiti državnih granica, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je, u obraćanju povodom Dana Nacionalne garde, 27. marta, rekao da će Rusija uvek pamtiti svoje poginule heroje koji su poginuli u pravednoj borbi za Rusiju i budućnost ruskog naroda, prenela je agencija RIA Novosti.

Borbe oko Bahmuta

Na pravcu Bahmuta, prema nekim izvorima, Ukrajina  se sprema da povuče jedinice sa položaja na severozapadnoj periferiji Bogdanovke . Na Avdejevskom pravcu počeo je juriš na položaje ukrajinskih formacija u Semenovki.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading