Ratna priča
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stimson je nedavno objavio video-snimak na kome se vidi u uniformi sa ruskim obeležjima. Na drugom snimku, on otvoreno kaže da se bori za Rusiju.

- Svako ima svoj izbor. Mnogi strani dobrovoljci prešli su na rusku stranu - naveo je on.

Stimsonov "najbolji prijatelj u ruskoj vojsci" je Ejden Minis, bivši član Nacionalnog fronta, koji za sebe kaže da je sada deminer u ruskoj vojsci.

Bivši komandant britanske vojske pukovnik Ričard Kemp je tim povodom izjavio:

- Ova dvojica su apsolutna sramota i izdajnici, koji po povratku u Britaniju treba da budu uhapšeni i zatvoreni.

I jedan i drugi se, konstatuje "Miror", suočavaju sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom ako se uopšte vrate u Britaniju. Stimson je pripadnik brigade "Pjatnaška".

Stimson je, kako navodi britanski list, već u Britaniji osuđen za "terorizam", zato što se 2015. godine borio na strani pobunjenih ruskih milicija u Donjecku. U jednom intervjuu je potvrdio da je postao "vojnik Novorusije", a uhapšen je 2017, odmah po povratku u Britaniju.

Za sebe je rekao da je "nezaposleni pripadnik radničke klase", što verovatno implicira optužbe za komunizam.

Posle povratka u Rusiju, Stimson je rekao i da je 2015. učestvovao u bici kod Debaljceva.

U februaru je prodao svu svoju imovinu u Britaniji i ponovo odleteo za Moskvu.

- Nadam da me britanska policija neće ponovo uhapsiti da me optuži za zločine koje nisam počinio - istakao je on.

Nedavno je Stimson postavio novi video-snimak, pod naslovom: "Povratak u Rusiju s ljubavlju", što je u Britaniji očigledno zločin.

Na ovom snimku, Stimson poručuje:

- Svaki čovek ima svoj izbor, mi radimo ono za šta verujemo da je ispravno. Nisam nikakav terorista, zapamtite to.

Stimsonov 76-godišnji otac Martin, bivši folk pevač iz Moslija kod Mančestera, tvrdi da se odrekao svog sina.

Ali Stimson mu je odgovorio:

- Moj otac je kreten, koji se prema svom psu ophodi bolje nego prema deci. Otac me je prijavio kada sam otišao u Donjeck, zato što on podržava Kijev.

I fotografije Stimsonovog ratna druga Ejdena Minisa, u uniformi sa ruskim oznakama, mogu se pronaći na društvenim mrežama. Ne nekima on pozira sa irskom zastavom. Minis je nedavno izjavio:

- Moje porodica je iz Irske. Ali, ovde je reč i o ideologiji.

Sebe naziva "Z patriotom", a za Putina kaže da je "najveći političar na svetu".

Pukovnik Kemp ih naziva izdajnicima.

- Oni su izdajnici. U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se jasno navodi. Svaka osoba koja putuje iz Britanije u zonu sukoba kako bi se uključila u nezakonite aktivnosti treba da očekuje hapšenje po povratku - poručio je on.

Nije isključeno ni da će im u Britaniji suditi na osnovu zakona o borbi protiv terorizma. Pukovnik kaže da o tome treba da odluči antiteroristička policija.

"Miror" dodaje da je većinu stvari moguće sagledati sa više strana, "osim ako je reč o o ruskom ilegalnom ratu u Ukrajini i ako ste Britanac."

Novinar ovog lista tvrdi da je neko vreme proveo sa ukrajinskim vojnicima, od kojih je slušao "inspirativne priče o borbi protiv Rusije" i da on pouzdano "zna da su njihove priče o zločinima počinjenim u Buči istinite."

Ako izaberete da se borite na strani Rusije, kako u pravom gebelsovskom maniru upozorava britanski novinar, "onda treba da znate da ste izabrali da ratujete na strani britanskih neprijatelja."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading