Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Bajden je u februaru tajno odobrio transfer raketa dugog dometa Atamaks za upotrebu unutar ukrajinske teritorije i one su zatim uključene u paket pomoći od 300 miliona dolara, koji je najavljen 12. marta, a isporučen je Ukrajini ranije ovog meseca, rekao je portparol Pentagona potpukovnik Garon Garn, preneo je CNN.

Američki predsednik je odlučio da odobri slanje ATACMS-a pošto je Rusija nabavila i upotrebila severnokorejske balističke rakete protiv Ukrajine, kazao je predstavnik Pentagona Čarli Dic.

Upozorili smo Rusiju da ne kupuje severnokorejske balističke rakete i da ne obnavlja napade na civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Kada smo rešili našu zabrinutost u vezi brojem raspoloživih raketa, bili smo u mogućnosti da obezbedimo to oružje Ukrajini, dodao je Dic.

Prema rečima zvaničnika, rakete su prvi put upotrebljene ujutro 17. aprila na ruskom aerodromu na Krimu, koji se nalazio oko 165 km od ukrajinske linije fronta.

Ovu informaciju potvrđuje i Politiko.

Podsetimo, u noći 17. aprila odjeknule su eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Đankoj na Krimu, udaljenoj više od 160 km od fronta. Meštani su prijavili požare na području lokalnog vojnog aerodroma.

Na aerodromu Đankoj stacionirani su 39. helikopterski puk 27. avijacione divizije 4. komande RV i PVO Južnog vojnog okruga ruske armije i tri avijacione eskadrile.

Kako je tada saopštio ukrajinski Telegram kanal Krimski vetar, u udaru su uništena tri lansera S-400 i dva S-300. U udaru su poginuli i povređeni ruski vojnici. Ruske društvene mreže raspravljale su o tome šta je moglo da se upotrebi da se pogodi Đankoj, a među kandidatima je bila ATACMS raketa.

Predsednik Zelenski je u svom večernjem govoru 17. aprila prokomentarisao napad na bazu, napominjući da su Oružane snage Ukrajine „sprovele fer udar“. On je zahvalio vojsci na preciznosti, ne spomenuvši koji sistem je korišćen.

Predstavnik Južnoukrajinske dobrovoljačke armije Sergej Bračuk saopštio je da su ruske trupe, uoči napada Odbrambenih snaga na aerodrom u Đankoju, prethodno prebacile avione i helikoptere na aerodrom u Kirovskom.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je 18. aprila objavio snimak lansiranja projektila na aerodrom. Tvrdili su, bez konkretnih dokaza, da je u udaru na vojni aerodrom uništeno: četiri lansera S-400; kontrolni punkt protivvazdušne odbrane; tri radarske stanice; Oprema za nadzor vazdušnog prostora Fundament-M.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading