Rat
Foto: AP/Alex Babenko (STR)

Ukrajinski dronovi pogodili su energetske objekte u ruskoj Smolenskoj oblasti, saopštile su tamošnje vlasti. Izvor ukrajinskih obaveštajnih službi rekao je da Kijev nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbeđuje gorivo ruskoj vojsci.

Kijev tvrdi i da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile i oštetile veliku rusku čeličanu u regionu Lipecka.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije navodi da su ruske snage uništile pogon za proizvodnju dronova.

Moskva navodi i da su ruske trupe zauzele veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jara, koji je već pod ruskom kontrolom.

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon koji obezbeđuje 61 milijardu dolara američke pomoći Ukrajini.

Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova kaže da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o razmeni dece koja su odvojena od svojih roditelja tokom konflikta između dve zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Zelenski: Ukrajina će raditi sa bilo kojim predsednikom SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države ostaju strateški partner i da će Ukrajina raditi sa svakim predsednikom koga izabere američki narod.

"Nadam se da Tramp neće biti protiv Ukrajine. Naravno, pogledi na neke detalje mogu se razlikovati, ali ako se deli opšti stav i zajedničke vrednosti, možemo da sarađujemo", rekao je Zelenski u intervjuu za Foks njuz, odgovarajući na pitanje o daljoj saradnji u slučaju da Donald Tramp bude izabran za sledećeg predsednika SAD.

On je napomenuo da je izbor novog predsednika SAD odluka Amerikanaca.

Pentagon: Krim je odobrena meta za ATACMS rakete

Pentagon je priznao da će Ukrajina moći da koristi nedavno isporučene rakete „atakams“ dugog dometa za napade na Krim, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na zvaničnike vojnog resora.

Kako je precizirano, cilj korišćenja sistema dugog dometa biće „stvaranje većeg pritiska“ na poluostrvo.

Zelenski traži NATO avijaciju da ga štiti

U apelu zapadnim saveznicima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na snažan stav, sličan onom u Izraelu i okolnom regionu. Zelenski je izrazio svoj zahtev tokom intervjua za Fox News, istaknuti američki medij.

Podoljak: Ukrajina je dobila raketni sistem ATACMS

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak potvrdio je danas da su Oružane snage Ukrajine dobile američke rakete dugog dometa ATACMS. On je naveo da su spekulativna pisanja medija o "tajnoj isporuci raketa ATACMS Ukrajini".

ž"Jednostavno ne mogu da razumem zašto to rade. Šta hoće? Da kapituliramo, kleknemo? Ne razumem ove tekstove: 'Da li oni već imaju ATACMS'... Ako posedujemo ATACMS, to će biti jasno vidljivo u potpuno drugačijoj količini uništene ruske infrastrukture na udaljenosti većoj od 200 kilometara. Videće se...", rekao je Podoljak za TV Kanal 24.

Zelenski zahvalio Majku Džonsonu i Čaku Šumeru za pomoć oko usvajanja pomoći SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je danas zahvalnost na američkom zakonu o pomoći Ukrajini tokom razgovora sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Majkom Džonsonom i liderom većine u Senatu Čakom Šumerom.

Zelenski je na platformi X (Tviter) napisao da je zahvalio Džonsonu, koji je blokirao glasanje o zakonu, "za njegovo vođstvo koje je obezbedilo istinsku dvopartijsku podršku pomoći za Ukrajinu", preneo je Rojters. On se u razgovoru sa Šumerom zahvalio za nepokolebljivu podršku Demokratske stranke.

Moskva tvrdi: Teroristički napad na Krokus siti hol finansiran kriptovalutama

Državljani više zemalja bili su uključeni u organizovanje terorističkog napada na Krokus siti hol u Moskvi, posebno putem finansiranja tog napada kriptovalutama, izjavio je šef ruske Federalne službe za finansijski nadzor Jurij Čihančin.

Makron: Evropa nije dovoljno naoružana

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropa treba da se probudi sa činjenicom da nije dovoljno naoružana, kao i da je suočena sa globalnim pretnjama, poput rata Rusije protiv Ukrajine, ističući da treba da promeni razmere u odbrani.

Makron je rekao da Evropa treba da stvori evropsku vojnu akademiju koja bi obučavala evropsko osoblje, ojačala svoje kapacitete za sajber bezbednost i favorizovala domaću evropsku vojnu industriju.

Narodna banka Ukrajine pogoršala prognozu privrednog rasta za ovu godinu

Prema procenama Narodne banke Ukrajine, rast privrede u toj zemlji, u tekućoj godini biće tri odsto, a u narednoj 4,5 odsto, rekao je danas guverner te banke Andrij Pišnji.

"Prognoza realnog rasta BDP- a pogoršana je kao posledica ruskih napada velikih razmera na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Očekuje se da će privreda rasti za tri odsto u 2024. i za 4,5-5 odsto u 2025-2026", rekao je Pišnji na brifingu, prenosi Ukrinform. On je napomenuo da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine, prema procenama NBU, bio slabiji nego što se očekivalo, pre svega zbog slabijih budžetskih rashoda usled neizvesnog eksternog finansiranja.

Radakin: Ukrajina će povećati broj dalekosežnih udara na Rusiju

Ukrajinske trupe će povećati broj dalekosežnih udara na Rusiju, pošto će priliv zapadne pomoći omogućiti Kijevu da oblikuje rat "na mnogo jače načine" izjavio je danas komandant oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Radakin je ocenio da odbrana Ukrajine trenutno nije u najboljem stanju i da se vodi teška borba za odbijanje napada ruskih trupa. Međutim, prema njegovim rečima, tako sumorna "slika" rata ne uzima u obzir dugoročne trendove u korist Kijeva, koji, kako je naveo, uključuju nedavnu vojnu pomoć iz SAD i Evrope, ukrajinske sve efikasnije dalekometne napade i "potpuni neuspeh" Moskve da zaustavi glavni ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

Ruski sud  kaznio blogerku Ivlejevu zbog diskreditacije vojske

Tverski sud u Moskvi kaznio je blogerku Anastasiju Ivlejevu sa 50.000 rubalja (505 evra) zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga, javlja agencija RIA Novosti. Sud je proglasio je Anastasiju Vjačeslavovnu Ivlejevu krivom po delu prvog člana 20.3.3 i osudio je na administrativnu kaznu u iznosu od 50 hiljada rubalja", saopštio je sudija.

Tokom ročišta izneta je činjenica da je Ivlejeva objavila post na Instagramu, čiji je sadržaj izražavao negativan stav prema ponašanju ruskih oružanih snaga.

Eks tvrdi: Ukrajinci poslali nespremne vojnike zbog napredovanja ruske vojske

Komandanti Oružanih snaga Ukrajine poslali su nespremnu brigadu u Očeretino zbog brzog napredovanja ruske vojske, piše vojni kolumnista Dejvid Eks u članku za „Forbs“

„Da biste razumeli koliko su ukrajinski komandanti sada uplašeni, obratite pažnju na brigadu koju su bacili u proboj severno i zapadno od Očeretina — 100. mehanizovanu brigadu. To je jedna od najnovijih i najslabije opremljenih u ukrajinskoj vojsci, i čini se da nije prilagođena za pružanje pomoći na liniji fronta po naređenju komande“, navodi se u članku.

Ekspert je ukazao i na brzinu ulaska ruske vojske u Očeretino, upozoravajući da bi gubitak tih pozicija mogao da dovede do kolapsa odbrane ukrajinske vojske u oblasti Avdejevke.

Zaharova: Besmisleni razgovori o prekidu rata bez učešća Rusije

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su bilo kakvi razgovori o okončanju sukoba u Ukrajini besmisleni, bez ruskog učešća.

Zaharova je, takođe, rekla da mirovna formula ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja poziva na potpuno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje su zauzele – ne približava mir, već produžava sukob.

Papa Franja: Ispregovaran mir je bolji od beskrajnog rata

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je zaraćene strane u ratovima u Ukrajini i Gazi da pregovaraju o miru jer je "ispregovaran mir bolji od beskrajnog rata".

"Molim, zemlje u ratu, sve njih, zaustavite rat. Tražite pregovore, tražite mir", rekao je papa u intervjuu za "CBS news". On je rekao da je svakodnevno u kontaktu sa sveštenim licima iz Gaze da ih pita o njihovim iskustvima i da može da pomogne postizanje mira samo molitvom.

U UKRAJINI UHAPŠEN IGUMAN SVJATOGORSKE LAVRE Oglasila se moskovska patrijaršija

Zelenski sa ministrom finansija SAD u Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da se sastao sa britanskim ministrom finansija Džeremijem Hantom u Kijevu, kao i da je tom prilikom pozvao na pooštravanje sankcija Rusiji kako bi se sprečilo da ih Moskva zaobiđe.

Zelenski je naveo i da je zahvalan Velikoj Britani, što je ove nedelje povećala pomoć Ukrajini.

U Zaporoškoj oblasti poginule dve osobe

Dve osobe poginule su kada je dron pogodio njihov automobil u selu Novokarlovka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Evgenij Balicki.

Prema njegovim rečima, poginuli su muž i žena koji imaju četvoro dece, prenosi RIA. On je naložio da se o deci u ovom teškom periodu pruži socijalna i psihološka pomoć. Hitne službe su na licu mesta.

Sunak šalje najveću pomoć do sada

Riši Sunak je najavio do sada najveći britanski paket vojne pomoći za Ukrajinu. Obećao je, uz 60 brodova i stotine oklopnih vozila, i dodatne isporuke krstarećih raketa Storm šedou (Shadow).

Zelenski definitivno ostaje bez pomoći: "Odluka se neće promeniti"

Nemački kancelar Olaf Šolc je i pored toga što su SAD odobrile novu vojnu pomoć Ukrajini ostao pri svom protivljenju da Nemačka Ukrajincima isporuči krstareće rakete Taurus.

Kada je o projektilima nemačke vojske dometa 500 kilometara reč "moja odluka se neće promeniti", rekao je Šolc u sredu u Berlinu, na konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Napad na Čerkašku oblast – oštećena infrastruktura, ima povređenih

Najmanje šest osoba je povređeno u ruskom vazdušnom napadu na Čerkašku oblast, saopštio je regionalni načelnik Igor Taburec.

Prema njegovim tvrdnja, oštećena je kritična infrastruktura, dok su hitne službe na licu mesta.

Formira se "zaštitna kupola" iznad Zaporoške oblasti

Ruski sistemi S-300, „pancir“ i druga sredstva PVO u sastavu grupe „Dnjepar“ formiraće „zaštitnu kupolu“ iznad Zaporoške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je precizirano, za likvidiranje ukrajinskih vojnih ciljeva ruske snage koriste i sisteme „buk-M2“.

Reč je o sistemu koji je namenjen za obaranje aviona strateške i taktičke avijacije, helikoptera, krstarećih raketa, navođenih avijacionih bombi i drugih.

SAD već poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga, koje su tajno obezbedile SAD, potvrdili su američki zvaničnici.

Oružje je bilo deo paketa pomoći od 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsednik SAD Džo Bajden u martu i stiglo je ovog meseca.

Oni su već korišćeni bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, prenose američki mediji.

SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nisu bile voljne da pošalju bilo šta moćnije, delimično zbog zabrinutosti zbog kompromitovanja vojne spremnosti SAD.

Rjabkov: Ako se u Poljskoj pojavi NATO nuklearno oružje, gađaćemo ga

NATO nuklearno oružje u Poljskoj biće jedna od primarnih meta Rusije, ako tamo bude raspoređeno, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Potezi u ovom pravcu neće doneti veću bezbednost (za Poljsku ili druge nacije koje imaju takvo oružje)“, citirao je Tas Rjabkova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading