Megan Markl i princ Hari
EPA/DAN HIMBRECHTS
Megan Markl i princ Hari

EPA/DAN HIMBRECHTS

Foto: EPA/DAN HIMBRECHTS

Muzej "Madam Tiso", koji izlaže više od 250 voštanih figura poznatih ličnosti, saopštio je da će princ Hari i Megan biti smešteni u odvojen deo i da neće biti više zajedno sa kraljicom Elizabetom, prinčevima Filipom i Čarlsom, kao i princom Vilijamom i njegovom suprugom Kejt, prenosi Rojters.

- Zajedno sa ostatkom sveta reagujemo na iznenađujuću vest da se vojvoda i vojvotkinja od Saseksa povlače sa kraljevskih dužnosti - izjavio je generalni menadžer Stiv Dejvis.

Megan Markl i princ Hari

EPA/AIDAN CRAWLEY

Foto: EPA/AIDAN CRAWLEY

Povlačenje princa Harija i njegove supruge Megan sa kraljevskih dužnosti glavna je vest danas u britanskoj štampi, koja prenosi da o toj odluci čak ni kraljica Elizabeta nije bila obaveštena.

"Megzit"

Po uzoru na termin Bregzit, povlačenje prinčevskog para mediji su prozvali kovanicom "Megzit".

Kraljevska porodica je "povređena i razočarana" tom odlukom, prenosi BBC i navodi da Hari i Megan nisu o tome konsultovali nijednog člana kraljevske porodice. U kratkoj reakciji Bakingemska palata je navela da razume njihovu želju za drugačijim pristupom, ali da će za "komplikovana pitanja" trebati vremena.

Megan Markl i princ Hari

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nepoštovanje kraljevske porodice

- Nisu rekli čak ni kraljici - piše "Dejli Miror" pozivajući se na neimenovani izvor koji dodaje da je par time pokazao potpuno nepoštovanje kraljevske porodice.

Više je pitanja nego odgovora, piše BBC navodeći neka od njih: kakva će biti nova uloga Harija i Megan, kakav će odnos imati sa ostatkom kraljevske porodice, gde će živeti, šta će raditi, ko će brinuti o njihovoj bezbednosti...

Neki to mogu videti kao opadanje monarhije u 21. veku, ali sa druge strane, Megan i Hari su doprli do ljudi do kojih nijedan član kraljevske porodice nije i ujedno predstavljali osveženje te institucije. Britanski tabloid "San" na naslovnoj strani piše da je kraljica "duboko potresena", a da odlazak Harija i Megan izaziva "građanski rat" u porodici.

Megan Markl, princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

Okidač - fotografija kraljice Elizabete

Navodi se da je okidač za njihovu odluku bilo nedavno objavljivanje fotografije na kojoj je kraljica Elizabeta Druga s troje najbližih naslednika prestola: najstarijim sinom Čarlsom, unukom Vilijamom i praunukom Džordžom.

- Ova slika je najjasniji pokazatelj da se Hari i Megan ne smatraju delom budućnosti ove institucije. Sa njihovog stanovišta, od tog trenutka nije više bilo smisla da budu tu - rekao je jedan izvor za "San".

Hari je šesti u redu za nasleđivanje trona - iza princa Čarlsa, princa Vilijema i njegovo troje dece.

Megan Markl, princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia