KAŠALJ, KIJANJE, SVRAB Dr Sanvila Rašković o svemu što bi trebalo da znate o alergijama koje nam dolaze
Foto: Shutterstock

Alergija predstavlja poremećaj u funkcionisanju imunološkog sistema. Od nekog oblika alergijskog rinitisa u svetu boluje najmanje 20 procenata stanovništva, a većina oboli pre dvadesete godine. Alergijski rinitis može biti sezonskog ili pak celogodišnjeg karaktera. Alergijski rinitis se naziva i polenskom kijavicom ako se javlja sezonski, kalendarski od februara-marta do oktobra. Za čitaoce Alo! je o alergijama govorila doktora Sanvila Rašković, redovni profesor na Medicinskom fakultetu.

KAŠALJ, KIJANJE, SVRAB Dr Sanvila Rašković o svemu što bi trebalo da znate o alergijama koje nam dolaze

Foto: Shutterstock

 

Kako prepoznati simptome alergijske kijavice?

- To su učestalo kijanje, nekada zaredom i po deset puta, svrab u nosu, curenje obilne bistre sekrecije iz nosa, otežano disanje na nos, ponekad blokada celog nosa, a neretko i otežano naizmenično disanje na jednoj pa na drugoj nozdrvi, naročito noću. Simptomi mogu biti prošireni i na sluzokožu očiju, pa može doći i do svraba i crvenila oka, golicanja u grlu, kašlja, svraba u ušima. Simptomi alergijskog rinitisa liče na simptome prehlade, ali ako traju više od sedam dana, onda je to rinitis.

Šta je prik kožna proba?

Kap alergena se nanese na podlakticu pacijenta i kroz 20 minuta se dobija rezultat da li je alergičan na neke od alergena iz spoljne sredine.

Kako se postavlja dijagnoza?

- Potrebno je da se uradi prik kožna proba na standardne inhalacione alergene, ako postoji sumnja da su kijavica i astma izazvane alergenima iz vazduha. Alergijski rinitis se potvrđuje nazalnim testom, tačnije ukapavanjem rastvora alergena u nos dok se bronhijalna astma potvrđuje funkcionalnim ispitivanjem.

KAŠALJ, KIJANJE, SVRAB Dr Sanvila Rašković o svemu što bi trebalo da znate o alergijama koje nam dolaze

Foto: Shutterstock

 

Kako da lečimo alergiju?

- Terapija za lečenje astme su sprej, elipta, disk uz primenu kratkotrajnih bronhodilatatora po potrebi. Najefikasniji lekovi za lečenje alergijskog rinitisa su specijalne pumpice za nos koje mogu i treba da se koriste više nedelja ili meseci, svakodnevno. Kao deo terapije alergijske kijavice neizostavni su bilastin, desloratadin, levocetirizin i drugi, koji se bezbedno mogu koristiti više meseci. Ispiranje nosa morskom vodom koja sadrži oligoelemente takođe je korisno za jačanje sluznice disajnih puteva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading