NEĆETE SE TROVATI HEMIJOM, A KUĆA ĆE BLISTATI 2 NEDELJE Napravite jeftin domaći sprej koji odbija prašinu
Foto: printscreen/TikTok

Svi volimo kad nam u kući sve sija od čistoće, ali ko još ima vremena da briše prašinu svakog dana? Zato su već neko vreme na tržištu dostupna sredstva za glancanje nameštaja koji, takođe, usporavaju novo lepljenje prašine za očišćene površine.

Nažalost, problem sa tim sredstvima je što ćete na deklaraciji pročitati sledeće: Isoparaffin, Dimethicone, Octylphosphonic Acid, Nitrogen, Polysorbate 80, Sorbitan Oleate, Polydimethylsiloxane, Aminomethyl Propanol i tome slično... Uglavnom, osim čišćenja i "odbijanja" prašine sa nameštaja, ovi sastojci imaju i negativno delovanje na ljudski organizam, od iritacije kože, pa sve do kancerogenog dejstva!

Znači, svakako je to nešto što pre treba izbegavati nego koristiti u domu.

Da li možemo da napravimo sami nešto što će biti isto tako efikasno, a pri tome manje štetno za ljudsko zdravlje i, ako je moguće, čak i jeftinije? Odgovor je Da!

Vitni Vajt često deli „uradi sam“ tutorijale na svom TikTok nalogu od sapuna za pranje veša do čišćenja stakla, gde ima 16.000 pratilaca. 

Ona je podelila recept za svoj sprej za 'eliminisanje prašine' u video snimku koji je od tada postao viralan, a pregledan je više od 2,2 miliona puta.

@whitneykailyn The BEST DIY dusting spray to polish & keep dust away longer! #CloseYourRings #RufflesOwnYourRidges #cleantok ♬ original sound - Chrissy

Da bi napravila sprej, Vitni kombinuje 

jednu šolju vode,

četvrtinu šolje belog sirćeta,

dve kašike maslinovog ulja i

10 do 15 kapi eteričnog ulja limuna.

Zatim ga prska na bilo koju površinu i polira krpom - i kune se da neće morati ponovo da briše prašinu još dve nedelje.

Ako želite, možete da odaberete i neko drugo ulje po svom ukusu: lavandu, pomorandžu, cimet, eukaliptus, a recept ne može biti jednostavniji.

Bonus video:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading