TAJNA DUGOVEČNOSTI Kopirajte japanski model za duži i kvalitetniji život
Foto: Shutterstock

Šta ako biste mogli usporiti starenje i doživeti duboku starost u prilično dobroj formi? Nedavna otkrića u oblasti starenja pokazuju kako bismo to mogli učiniti.

Poznato je da Japanci spadaju u najdugovečnije nacije, pa zašto onda ne bismo sledili njihov primer? Jedno istraživanje pokazalo je da osobe koje žive na ostrvu Okinava žive i do 100 godina. Koja je njihova tajna?

Za početak, to je njihova prehrana s niskim procentom masti, malo soli, voća, povrća, tofua i morskih algi. Ali jako bitna stvar je i koliko jedu. Oni to zovu "hara hači bu", odnosno "prestani da jedeš kad si sit 80 odsto". Poenta je ostaviti petinu hrane na tanjiru.

Kako funkcioniše hara hači bu

Jedite polako i koncentrišite se na hranu. Potrebno je 10 minuta da hormoni koji se luče tokom probave registruju sitost u mozgu. Nemojte da jedete i gledate TV ili čitate. Signal sitosti neće se registrovati dok nije prekasno. Povremeno spustite escajg i osetite koliko ste zadovoljni. Dajte prednost proteinskoj i hrani bogatoj vlaknima. Slede ugljeni hidrati (pet do deset odsto), masti (nula do tri odsto).

Važno je i kada jedete - danju je bolje. Vaš telesni sat reguliše obrasce spavanja, telesnu temperaturu i metabolizam. Dopustite barem 12-časovni razmak između večere i doručka da biste pomogli telu da iskoristi svu dostupnu glukozu. Kada se to završi, telo prelazi na korišćenje masti za energiju.

TAJNA DUGOVEČNOSTI Kopirajte japanski model za duži i kvalitetniji život

Foto: Shutterstock

 

Važan je pozitivan um

Osobe koje više brinu o svom zdravlju i idu na preventivne preglede imaju zdraviju prehranu i aktivniji način života jer žele da žive dovoljno dugo da ostvare svoje ciljeve.

Takođe, i misli i emocije mogu da utiču na naše zdravlje, što znači da vam pozitivno razmišljanje može pomoći da živite duže. Druga studija je pokazala da pozitivni ljudi žive sedam i po godina duže od onih koji imaju mračne misli, koji su takođe bili pod većim rizikom od Alchajmerove bolesti.

Na ostrvu Okinavi je pozitivno razmišljanje poznato kao „ikigaji“, što se prevodi kao "motivišuća sila". To je vaš osećaj svrhe, radoznalost i uzbuđenje u vezi sa životom.

Koliko dugo ćete biti zdravi

Verovatno ste čitali o prednostima stajanja na jednoj nozi - prostom načinu poboljšanja ravnoteže. Ali da li znate da to može otkriti koliko dugo ćete živeti u dobrom zdravlju? Da biste uradili test, odredite vreme koliko dugo možete stajati na jednoj nozi s rukama na bokovima. Prestanite da brojite kada podignuto stopalo dotakne pod ili drugu nogu, ili morate podići ruke s kukova da biste se učvrstili.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading