NUTRICIONISTA OTKRIVA ŠTA TREBA DA RADITE Evo zašto dijete ne funkcionišu na duže staze
Foto: Shutterstock

Dijete nisu najbolje rešenje ako želite da brzo i jednostavno izgubite kilograme. 

Naučni dokazi ne mogu biti jasniji u vezi s tim da smanjenje kalorija prosto ne dovodi do gubitka kilograma ili poboljšanja zdravlja na duže staze. 

Verovatno biste pomislili da je većina držača dijeta to već shvatila do sada.

A opet, evo ih ponovo, zacrtavaju sebi iste ciljeve gubljenja kilograma ove godine (meseca, nedelje) baš kao i prošle.

Nutricionista i farmaceut Asja Sirbubalo objasnila nam je  u čemu je problem i zašto dijete nisu efikasne i koje životne navike dovode do gubitka kilograma.

Ona je govorila o nekim svojim iskustvima i na koji način je gubila kilograme.

- Sve i kad bismo razmišljali o dijeti kao ispravnom načinu gubitka kilograma ni tada jedna ne važi za sve. Sećam se svog iskustva sa bolničkom dijetom koja se uglavnom zasnivala na kuvanim jajima, a to je visoko na listi jela koje ne volim (verovatno jedina stvar koju ne volim).

Naravno da sam jedva čekala da završi tih dana dana i da se vratim onoj hrani koju volim (ishod pretpostavljate).

A na kupus dijeti sam verovatno smršala zato što nakon trećeg dana nisam mogla ni da pogledam onaj bućkuriš u šerpi, a ne da ga jedem, tako da je to ustvari bila dijeta gladovanjem - kaže nutricionista.

Dijeta je zabrana, a sve što nam je zabranjeno je slađe. Sve vreme trajanja dijete (koliko god ona dugo trajala) mi u stvari razmišljamo kako ćemo se "nagraditi" kad se dijeta završi, a to obično uključuje sve ono što nas je dovelo do toga da i moramo da idemo na dijetu.

- Dijeta nas ograničava u svakodnevnom funkcionisanju i često isključuje iz brojnih socijalnih aktivnosti (porodični život, druženje s prijateljima, putovanja). Takođe daje kratkoročne rezultate, koji se vrlo brzo ponište ili u najgorem scenariju nakon par meseci završimo sa nekoliko kilograma više nego što smo imali kad smo započeli dijetu - sugeriše Asja Sirbubalo.

Naš odnos prema hrani uz to postaje pogrešan i umesto da uživamo u svakom zalogaju mi počinjemo da osećamo odbojnost.

Sve to može da odvede u različite poremećaje u ishrani koji zahtevaju ozbiljno lečenje, opominje nutricionista.

Šta je rešenje?

- Samo promena životnog stila, prilagođavanje ishrane individualnim potrebama, od izbora namirnica koje jedemo, dnevnog kalorijskog unosa , do uvođenja svakodnevne fizičke aktivnosti, izbegavanja stresa i redovnog, kvalitetnog sna daje rezultate. 

Trebalo mi je puno godina da to shvatim, ali nikad nije kasno za dobre stvari - poručuje nutricionista koja se u prošlosti i sama borila sa viškom kilograma.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading