Rešenje za hipertenziju je u ishrani: Deset namernica koje snižavaju krvni pritisak
Foto: Shutterstock

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je najčešći faktor rizika za srčana oboljenja koji se može sprečiti. Lekovi se često propisuju za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promene načina života, uključujući modifikacije u ishrani, mogu pomoći u tom procesu i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Citrusi

Citrusno voće, uključujući grejpfrut, pomorandže i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog pritiska. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.

Losos i druge masne ribe

Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska smanjenjem upale i nivoa jedinjenja koja sužavaju krvne sudove zvanih oksilipini. Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog pritiska.

Seme bundeve

Seme bundeve je hranljivo blago. To je koncentrisani izvor hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin.

Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo su bogati hranljivim materijama koje pomažu u regulisanju krvnog pritiska, kao što su vlakna, magnezijum i kalijum. Brojne studije su pokazale da konzumiranje pasulja i sočiva može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska.

Bobice

Bobice su povezane sa raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da smanje faktore rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju. Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne sudove, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane sa efektima snižavanja krvnog pritiska.

Pistaći

Pistaći su veoma ukusni i zdravi. Sadrže veliki broj hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog pritiska, uključujući kalijum.

Šargarepa

Hrskava, slatka i hranljiva, šargarepa je osnovno povrće u ishrani mnogih ljudi. Šargarepa je bogata fenolnim jedinjenjima, kao što su hlorogenska, p-kumarinska i kafeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska.

Celer

Celer je popularno povrće koje sadrži jedinjenja nazvana ftalidi, koja mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.

Brokoli

Brokoli je poznat po mnogim korisnim efektima za zdravlje, uključujući bolju cirkulaciju. Brokoli je prepun flavonoidnih antioksidanata, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, jačanju funkcije krvnih sudova i povećanju nivoa azotnog oksida u telu.

Jogurt

Jogurt je mlečni proizvod bogat hranljivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska, uključujući kalijum i kalcijum.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading