LOŠ JASTUK, BOL U VRATU Budite li se i vi umorni i ne spavate dobro poput četvrtine populacije?
Foto: Shutterstock

Najčešće se postepeno razvija kao odgovor na loše držanje tela, višečasovno sedenje za računarom, fizičku neaktivnost, međutim, može se pojaviti iznenada, nakon neke traume, pada, udara, kažu stručnjaci Centra za fiziklanu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Aktivnost i rutina

Većina ljudi tokom dana provodi veliki broj sati u prinudnom položaju (sedeći ispred računara), tako da do kraja dana osećamo ukočenost, napetost i bol u mišićima i vratu. Zato pokušajte s laganim istezanjem pre spavanja. Ne samo da ćete umanjiti nagomilanu napetost u kičmi, ramenima i vratu već ćete poboljšati način disanja pa i sam san.

LOŠ JASTUK, BOL U VRATU Budite li se i vi umorni i ne spavate dobro poput četvrtine populacije?

Foto: Shutterstock

 

Položaj u krevetu

Ako spavate na stomaku i imate bolove u vratu tokom noći ili ujutru, velike su šanse da ćete se osećati bolje ako to promenite. Najbolji položaji za spavanje su na leđima i na boku, jer su tada glava, vrat i kičma u neutralnom položaju koji olakšava san bez bolova. Ako ležite na leđima, potreban je tanji jastuk da bi glava ostala u ravni s telom, da se ne podiže iznad visine grudi za debljinu jastuka. Bočno ležanje zahteva jastuk koji drži glavu u ravni s kičmom i takođe podržava „šupljinu“ između ramena i vrata.

Testirajte postojeće jastuke

Odete li u krevet s bolovima u vratu, ali prespavate celu noć i probudite se osećajući manje bola - velika je verovatnoća da ne morate da menjate jastuk ili položaj za spavanje, već radite na smanjenju bolova u vratu pre nego što odete u krevet.  To znači da treba fizički da se aktivirate i u dnevnu rutinu da uključite vežbe istezanja, vežbe za povećanje elastičnosti mišića i pokretljivosti zglobova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading