NOVA ZDRAVSTVENA OTKRIĆA Težina pri rođenju otkriva od čega ćemo se razboleti
Foto: RINA

Većini je iz zabavnih razloga zanimljivo da znaju koliko su imali kilograma pri rođenju, međutim, to donosi i neka druga zdravstvena otkrića.

Iznenadiće vas da vaši bebeći kilogrami mogu biti povezani sa vašim zdravljem koje vas očekuje u životu, prenosi "news-medical.net"

Postoje studije koje dovode u vezu porođajnu težinu sa životnim vekom. Ipak, veliki broj istraživanja ukazuje da su faktori životnog stila kao što su konzumacija alkohola, fizička aktivnost, upotreba duvana, gojaznost i ishrana važni za duži ili kraći život. Međutim, treba da se potvrdi da li ovi faktori utiču na vezu između težine rođenja i mortaliteta.

Šta je otkriveno do sada?

Istraživanje je rađeno duži niz godina, u toku koga su se zapisivale težine beba i zdravstvene slike koje su se kasnije prikazale.

Kardiovaskularni problemi javljali su se najčešće kod žena koje su imale oko 2,5 kilograma pri rođenju.

Kilogrami koji su nižih cifri, kao što je od 2,5 pa naniže, ukazuju na moguće probleme respiratornih organa.

Ispostavilo se da deca rođena sa kilažom preko 4,5 kilograma imaju veće šanse da obole u jednom trenutku svog života od neke vrste raka.

Zaključci

Utvrđena je jaka veza između niske porođajne težine i povećanog rizika od smrtnosti od respiratornih bolesti. Novorođenčad sa većom porođajnom težinom bila je povezana sa većim rizikom od smrtnosti od raka kod muškaraca i žena u odraslom dobu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading