U nekoliko koraka rešite se zapušenog nosa i pročistite sinuse: Prodišite, brzo i lako

Tokom zimskih dana začepljen nos je jedan od prvih simptoma prehlade, a zajedno s njom idu i curenje iz nosa kao i upala sinusa. To može izazvati razne neprijatnosti i bolove, pa vam dajemo savete kako da tome stanete na put.

Zapušeni nos i sinusi
Foto: Shutterstock

Blagotvorna inhalacija

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudom, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Možete i na radijatore da postavite posude s vrućom vodom sa kamilicom koja deluje protivupalno. Za inhalaciju je odličan i koren sleza. Iseckajte ga na komade i ubacite u litru vruće vode. Kad odstoji 30 minuta, prokuvajte vodu i inhalirajte se.

Tuširanje vrućom vodom

Kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava sluz koja potom lakše izađe, što pruža olakšanje pri disanju, a smanjiće vam i upalu u sinusima.

Fiziološki rastvor

Fiziološki rastvor
Fiziološki rastvor, Foto: Shutterstock

Pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima i smanjenju pritiska kod upale sinusa. Sipajte ga u špric i naglo istisnite u nozdrvu.

Ren i med

Kako biste otpušili nos, narendajte malo rena i dodajte kašičicu meda. Mešavinu stavite na jezik a pre nego što je progutate, duboko udahnite 10 puta.

Ispirajte sinuse

Ispirajte sinuse
Ispirajte sinuse, Foto: Shutterstock

U apotekama se mogu kupiti posebne plastične posude dizajnirane tako da ulivaju vodu u nozdrvu koja prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Preporučuje se korišćenje destilovane vode.

Ovlažite vazduh

Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse. To pomaže ublažavanju tegoba nadraženog tkiva nosa i sinusa i izbacivanju nakupljene sluzi. Takođe, što češće provetravajte prostoriju u kojoj spavate, a grejanje smanjite tokom noći.

I masiranje pomaže

I masiranje pomaže
I masiranje pomaže, Foto: Shutterstock

Stimulacija određenih tačaka na dlanovima, stopalima i ušima vratiće ravnotežu telu. Kad je reč o upali sinusa, jagodicama ostalih prstiju masirajte vrhove palčeva.

Klincima je najteže

Klincima je najteže
Klincima je najteže, Foto: Shutterstock

Većina mama za bebe koristi posebni nosni aspirator s nastavkom za usisavač. I nije opasno kao što zvuči, a izvući će sve slinice koje mogu da izazovu upalu uha ili kašalj. Eterična ulja i ostale prirodne lekove izbegavajte, jer je njihova sluznica nosa dosta osetljivija nego kod odraslih.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi