Nokat nokti manikir ruke
Profimedia
Nokat nokti manikir ruke

Profimedia

Foto: Profimedia

S obzirom na novonastalu situaciju, kozmetički saloni su zatvoreni, a dobra stvar je što i kod kuće uz instrukcije možete urediti svoje nokte. Pomoću saveta koje je manikirka Dragana Stević dala našim čitaocima, bez po muke rešićete se gel laka ili nadogradnje. Kako biste sačuvali nokte od oštećenja, morate se pridržavati nekih pravila.

- Prvo i osnovno pravilo - gelirane nokte nikako nemojte seći grickalicom! Gel može pući, a zajedno sa njim i vaš nokat. Najbolje je uklanjati gel pomoću turpije - kaže Dragana i upozorava da za početak birate mekše turpije.

- S obzirom na to da nemate iskustva, najbolje bi bilo da koristite turpije sa granulacijom 120, postoje i grublje (80-100), ali njih vam ne preporučujem jer lako možete doći do nerva - savetuje ona. 

Važno je napomenuti da gel nikako ne čupate i ne odvajate od nokta jer osim što je veoma bolno, izuzetno oštećuje nokte.

- Turpijom se prvo smanjuje dužina nokta, a zatim se odozgo stanjuje. Budite pažljive kako ne biste isturpijale i nokat, najbolje je da ostavite tanak sloj gela. Ukoliko imate sunđerastu turpiju, možete je na kraju iskoristiti za poliranje. Preporučljivo je da nakon skidanja gela na nokte nanesete neki od proizvoda za jačanje noktiju kako biste sprečili pucanje. Birajte lakove bez toulena, formalina, formaldehida i ftalata - ističe Dragana.

slika

privatna arhiva

 Foto: privatna arhiva

 Postupak skidanja gel laka nešto je lakši. Pomoću aluminijumske folije, vate i acetona omekšaćete gel i dodatno olakšati skidanje.

- Pre početka procesa završni sjaj treba matirati blagim turpijanjem kako bi aceton bolje delovao. Komadiće vate natopite acetonom i naslonite na nokat ne obuhvatajući zanoktice i kožu oko noktiju kako ne bi došlo do isušivanja, pa preko nje stavite parče folije. Postupak ponovite na svim noktima i sačekajte 15 do 20 minuta, zatim drvenim štapićem zgulite gel lak. Kao i kod gela, nokte je na kraju procesa skidanja neophodno namazati proizvodima za jačanje noktiju.

Nokti, šljokice, lak za nokte

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

S obzirom na često pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava, koža se dodatno isušuje. Zbog toga je veoma važna negu ruku. Kako bi vam ruke uvek bile lepe i mekane, kod kuće ih možete održavati uz prirodne pilinge - kaže Dragana.

Piling za ruke - Po mom mišljenju, najbolji je onaj koji se sastoji od šećera, cimeta, limuna i maslinovog ili bebi-ulja. Neophodno je da pomešate sve sastojke i nežno izmasirate ruke napravljenom smesom, a zatim ostavite da deluje nekoliko minuta. Isperite ruke toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu ili losion. Primenjujte piling dva puta nedeljno ili po potrebi - preporučuje Dragana.