Foto: RINA - auto put CG
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Izvršni direktor “Monetputa” Milan Ljiljanić istakao je da je od 25. jula 2022. od početka naplate putarine, auto-putem prošlo 2.750.000 vozila, a naplaćeno 11 miliona evra. Za narednu deonicu od Mateševa do Andrijevice urađen je idejni projekat i, kako je kazao, očekuju eleborat o eksproprijaciji, koja bi trebala da počne naredne godine, kao i proces izbora izvođača.

Ljiljanić je gostujući u Jutranjem programu TVCG naglasio da će u oktobru raspisati i tender za projektovanje deonice od Andrijevice do Boljara.

Dodao je da je rekord u broju prolazaka zabeležen 20. avgusta kada je prošlo 16.000 vozila u jednom danu.

Održavanje auto-puta još nešto manje od godinu je u rukama kineskih izvođača, ali kako kaže Ljiljanić, većih nedostataka na ovoj deonici nisu imali i blagovremeno su otklanjani.

- Za 12 meseci prekidi su bili u slučaju većih incidenata koji su zahtevali uviđaje i njih je bilo 15, gde je bio prekid saobraćaja u jednom smeru i nije trajao duže od jednog sata. Ukupno je bilo 52 nezgode, 38 samo sa materijalnom štetom, 14 lakše povređenih i samo tri teže povrede. Najčešći razlog za nesreće je bilo prekoračenje brzine, pa je sankcionisano oko 2.400 vozača. Imali smo veliki broj požara, odnosno samozapaljenja vozila, 35 i tu su uglanom uzroci bili tehnička neispravnost vozila”, naglasio je Ljiljanić, prenosi portal RTCG.

Kako je istakao, uglavnom su bila u pitanju vozila francuskog proizvođača od 2000. do 2008. godišta pa je apelovao na korisnike tih vozila da povedu računa o tehničkoj ispravnosti automobila. Izgradili su i dodatni pukt za vatrogasnu službu da bi brže reagovali.

Ljiljanić je dodao da će pristupni put za Lijevu Rijeku graditi u dve faze od Veruše do Lopata.

- Idejno rešenje za novu deonicu auto-puta predaćemo Upravi za saobraćaj i nadamo se da ćemo raspisati tender tokom septembra za deonicu od tri kilometra. Planirana je i benzinska pumpa na lokaciji Mrke koja će se dati u dugoročni zakup od 25 godina. Pri kraju smo sa tenederom i potrebne su saglasnosti ministarstava”, navodi Ljiljanić.

Što se tiče elektronske naplate putarine ona je svega pet odsto što je mali procenat i plan je da rade na promociji tog vida plaćanja, kako bi naredne godine on bio do 40 odsto.

Sa Putevima Srbije potpisan je i memorandum o saradnji što je prvi korak ka zajedničkoj naplati putarine, a funkcionisaće tako što će se napraviti prekonfiguracija naplatanih aparata i povezivanje na platnu karticu, tako da kada smo u inostranstvu, tag će aktivirati karticu i skinuti novac koji je potreban.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading