transplatacija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ova 28-godišnjakinja je sertifikovani asistent anesteziologa, što znači da pomaže lekarima da pacijentima bude udobno kada imaju operaciju ili druge medicinske procedure. To je dobro plaćen posao koji je omogućio Rodrigezovoj da nastavi medicinsku karijeru o kojoj je oduvek sanjala, a da ne mora da ide u medicinsku školu.

„Kada sam odrastala, volela sam nauku, to je bio moj omiljeni predmet – posebno hemija“, kaže ona za CNBC. "Volela sam kritičko razmišljanje iza toga i želela sam da nastavim karijeru u medicini."

Posle dve godine ovog posla, ona zarađuje preko 200.000 dolara godišnje između svoje osnovne plate od 198.000 dolara i prekovremenih smena koje obično ima. U 2022. zaradila je preko 210.000 dolara i na putu je da zaradi još više ove godine.

Iako joj plata omogućava da živi udobno dok štedi polovinu svog prihoda, Rodrigezovoj nije uvek bilo lako.

Njeni roditelji su emigrirali iz Meksika i nastanili se u Bruklinu pre nego što su na kraju kupili farmu u severnom delu Njujorka. Rodrigez i njena četiri brata i sestre odrasli su radeći na farmi i prodajući svoje proizvode na poljoprivrednim pijacama u gradu.

BOLNICA

Foto: Shutterstock

 

 

Od farme do operacionog stola

Iako je bliska sa svojom porodicom, bilo je teško saopštiti roditeljima da ne želi da nastavi da radi na farmi nakon srednje škole, kaže Rodrigez.

„Verujem da je njihov san bio da nastavimo posao kao odrasli u nekom svojstvu“, kaže ona. "Međutim, moji snovi nisu bili da budem farmer."

Rodrigezova je ostala u Njujorku da bi stekla diplomu na Bruklinskom koledžu, gde bi bilo pristupačnije jer je to javna škola i mogla bi da nastavi da živi kod kuće. Njeni roditelji su pomogli, a ona se prijavila za stipendije, omogućavajući da zaradi neženja bez preuzimanja studentskog duga.

Studirala je hemiju, ali nakon što je diplomirala, Rodrigezova je shvatila da vreme i troškovi medicinske škole nisu obaveze koje je želela da preuzme.

„Počela sam više da tražim poslove pomoćnika lekara, nešto sa sličnim odgovornostima [kao lekar], ali sa kraćim vremenskim“, kaže ona. „Bila bi to manja nadoknada, ali osećala sam da vredi.

Njena strast za hemiju i interesovanje za anesteziju doveli su je do saznanja o asistentima anesteziologa. Nakon što je istražila karijeru i pratila CAA kako bi stekla praksu, znala je da je to put za nju.

„Radim sa puno igala“

Čak i ako ste prilično upoznati sa hirurškim procedurama, možda nikada niste naišli na CAA. Trenutno, CAA mogu da vežbaju samo u 20 država i okrugu, što je deo razloga zašto Rodrigezova trenutno živi i radi na Floridi.

Iako se njen posao svodi na to da se pacijenti osećaju prijatno, nije baš za one sa slabim srcem.

„Radim sa mnogo igala“, kaže Rodrigezova.

U stvari, rad sa pacijentima je jedan od vrhunaca njenog rada.

„Moj omiljeni deo posla je da probudim pacijente i vidim koliko im je udobno na kraju“, kaže Rodriguez. „Probude se i iznenađeni su što je operacija obavljena, što su već budni i oporavljaju se.

Nakon završetka studija, otišla je na Floridu da bi stekla puno zanje iz anesteziologije, što joj je omogućilo da dobije svoje CAA akreditive.

Ali za razliku od njenih osnovnih studija, Rodrigez je morala da uzima kredite za postdiplomske studije - ukupno oko 200.000 dolara za dvogodišnji program.

Ali „s obzirom da bi plata bila oko 150.000 dolara, ipak sam se bavila profesijom znajući da ću se zadužiti“, kaže ona. „Osećala sam da imam realne šanse da to otplatim u roku od pet godina.

Nije joj trebalo ni pet godina.

izvor: CNBC/Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading