ALO! OTKRIVA Osumnjičeni fudbaler "ugovorio isporuku kokaina u tovaru banana!"
Foto: Printscreen/Dominikanska policija

- Živko je uhapšen na Ibici 2014, kada je u njegovom društvu pronađena droga. Reč je o izuzetno pametnom i obrazovanom čoveku koji se dovodio u vezu sa bombaškim napadom na kuću Veselina Jevrosimovića 2013. godine. Zbog toga je 2016. godine, po poternici Interpola, uhapšen u Španiji. Proveo je oko četiri godine u zatvorima u Španiji, posle čega je isporučen Srbiji, gde mu je stavljena nanogica - objašnjava naš izvor.

Prema rečima našeg sagovornika, Živko je boravio u zatvoru „Soto del Real“, u blizini Madrida i u kazamatu „Moron de la Frontera“ kod Sevilje, gde se kako se sumnja upoznao sa ključnim ljudima iz balkanskog kartela.

- Upravo to poznanstvo je doprinelo tome da dogovore nabavku kokaina u tovaru banana. Sumnja se da je Živko po izlasku iz španskog zatvora i po dolasku u Srbiju  angažovao ostale osumnjičene radi realizacije ovog posla. Svakom od njih su predočene obaveze, kao i odgovornost koju preuzimaju. Znalo se ko su vojnici, tačnije operativci, ko su pakeri, a ko je zadužen za obezbeđenje transporta i nadgledanje posla. Ceo plan se navodno odvijao putem aplikacije Skaj, pa je posle provaljene komunikacije najpre zaplenjen tovar kokaina u Solunu. Kasnije su te iste poruke dovele policiju do osumnjičenih - otkriva naš izvor.

 

Sumnjičio zemunski klan za ubistvo brata

Živko je za vreme boravka u španskim zatvorima napisao na desetine pisama sudijama i zvaničnicima humanitarnim organizacijama, tvrdeći da je žrtva političkog progona u Srbiji. On je tražio da mu španske vlasti daju azil i da ga puste iz zatvora. U pismima je navodio da mu je otac bio advokat Golub Bakić i da ga je uništio tadašnji režim Slobodana Miloševića. Spominjao je da mu je brat Mihailo poginuo 26. septembra 1999. godine na čudan način. Udario ga je jedan automobil, a preko tela mu je potom prešao sivi „audi“ sa zatamnjenim staklima kakav su koristili pripadnici zemunskog klana. Živko je napisao da su mu tada u Srbiji rekli da ne talasa previše i da ne istražuje smrt svog brata, pa se zbog bezbednosti uputio u beli svet.

Podsetimo, Živku Bakiću, Aleksandru M., Nemanji P., Stefanu Š., Miodragu S., Saši M. (koji je u bekstvu), Saši S. sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana. Oni su zadržani iza rešetaka zbog sumnje da su od 2020. do 2021. godine prekookeanskim brodovima prokrijumčarili 324 kilograma kokaina iz Ekvadora do luke u Solunu, gde je droga i zaplenjena.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u tom periodu na području Južne Amerike, zapadne Evrope, Grčke i Srbije formirali organizovanu kriminalnu grupu s ciljem da kupuju i prebacuju velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike na teritoriju zapadne Evrope i Srbije radi prodaje i sticanja velike zarade.

Partner im je mafijaška grupa Ndrangeta

Balkanski kartel sastavljen je od ljudi koji su pripadali različitim kriminalnim grupama. Deo uglavnom čine kriminalci sa Balkana, među kojima su „Pink panteri“, bivši članovi kavačkog i škaljarskog klana, kao i mafijaši iz Albanije i Bosne. Uglavnom se bave krijumčarenjem i prodajom kokaina. Neretko se u kontekstu balkanskog kartela pominje ime Zorana Jakšića, jednog od vođa klana „Amerika“, kao i Edin Gačanin Tito, koji je jedan od šefova superkartela. Zvanično nisu poznata imena šefova balkanskog kartela, koji godinama nesmetano funkcioniše. Oni  su se nametnuli i posluje sa svima - klanom „Amerika“, škaljarskim i kavačkim klanom, moto-bandom „Anđeli pakla“. Sumnja se da svi preko njih kupuju drogu. Zanimljivo je da je balkanskom kartelu najvažniji partner „Ndrangeta“, italijanska mafijaška grupa, koja je u narko-biznisu najmoćnija na svetu.

 

Grupa se tereti da je u navedenom vremenskom periodu kupila i prenela 324 kilograma kokaina iz Ekvadora do luke u Solunu u Grčkoj, gde je grčka policija zaplenila drogu. U toj akciji uhapšene su tri osobe - jedan državljanin Albanije, državljanin Hrvatske i državljanin Grčke, rođen u Albaniji.

Tadašnja akcija grčke policije je izvedena u saradnji sa kancelarijom američke Agencije za borbu protiv droge (DEA). Po hapšenju osumnjičenih istraga je nastavljena kako bi se došlo do organizatora šverca. Istragom je otkrivena  šestočlana grupa koja je u sredu uhapšena u Beogradu. Pretresima na više lokacija u Beogradu i Pančevu oduzeta je veća količina novca, nekoliko vozila visoke klase, skupoceni satovi i nakit. U sklopu finansijske istrage blokiran im je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading