Željko ražnatović arkan
Foto: Printscreen/Printscreen

Znalo se da sledi prolivanje krvi na ulicama prestonice.

Veoma brzo, osvetnici su locirali gotovo sve koji su umešani u ubistvo komandanta SDG, učesnici i nalogodavci.

Jedan od glavnih organizatora bio je šef miljakovačko-rakovičkog klana Zoran Uskoković Skole, jedan od najjačih ljudi u podzemlju u to vreme. Ređala su se ubistva po Beogradu, a znalo se da će Skole uskoro doći na red.

Međutim, koje su razmere sukoba bile da bi Uskoković rešio da krene na Arkana, odnosno u sukob za koji je znao da će padati glave.

Zoran Uskoković Skole svojevremeno je važio za glavnog zločinca u Rakovici, a mnogi i danas kažu da je jedan od ključnih odgovornih za Arkanovo ubistvo. O Skoletu godinama kruže mnoge priče, a jedna je posebno zanimljiva, a malo ko je zna!"

Arkan je svojevremeno tražio od Skoleta da mu pozajmi 80.000 nemačkih maraka. Novac mu je navodno trebao za obaveze prema pripadnicima Srpske dobrovoljačke garde. Skole mu je pozajmio novac, a rok za vraćanje nije dogovoren. Posle nekoliko meseci kada je Skole napomenuvši da treba da vrati kredit, Arkan je nonšalantno odgovorio: 'Nema veze, to je vaša donacija Gardi.'

To je zapravo bio uvod u neuporedivo značajniji sukob - rekao je jedan od Skoletovih prijatelja.

Ipak, veći sukob izazvao je transfer fudbalera Nikole Lazetića, a o tome je pričao Dragan Nikolić Gagi.

- Kada je Arkan odlučio da kupi Fudbalski klub Obilić, svima je bilo jasno da njegove ambicije ne zadovoljavaju tadašnje realne mogućnosti kluba. Obilić se u rekordnom roku plasirao u elitno fudbalsko takmičenje i odmah osvojio šampionat Srbije - rekao je Nikolić.

Zanimljiva je činjenica da su se transferi fudbalera u to vreme odigravali i dogovarali bez pompe i finansijskih kontrola.

Nikolu Lazetića su Skole i drugovi doveli u Beograd da odmah potpiše za Obilića. Lazetićev kasniji odlazak u inostranstvo navodno je vredeo najmanje deset miliona evra, ali tom novcu i iznosu transfera nikada nije ušlo u trag.

Dragan Nikolić je otkrio da je 17. januara 2000. godine upravo Skole telefonom pozivao na likvidaciju Arkana iz Nemačke, dok je Branko Jevtović Jorga bio u hotelu pre nego što je Dobrosav Gavrić ušao i pucao.

"Ceo Beograd zna da smo Arkan i ja imali zajedničke poslove vezane za fudbal, da smo ulagali u dobre igrače, ali da smo sarađivali i u drugim poslovima. Bili smo dobri prijatelji. Nikada nismo razmenili lošu reč, niti smo bili u situacija u kojoj se svađamo. Kada je Arkan ubijen, pozvao sam Cecu i Mandićevu porodicu da izrazim saučešće. Dao sam umrlice prijateljima. Niko od uhapšenih zbog ubistva me nije pomenuo u istrazi", rekao je Skole u ​​intervjuu o mesec i po dana nakon ubistva Željka Ražnatovića Arkana, po povratku u Srbiju iz inostranstva, gde je bio u vreme atentata u „Interkontinentalu”.

Uskoković je, međutim, tvrdio da mu policija najverovatnije namešta krivično delo, a da mediji to sigurno neće učiniti samoinicijativno.

- Nisam imao motiv za tako nešto, nema dokaza za takvu tvrdnju, bavim se isključivo gradnjom zgrada u Švedskoj i Španiji. Pominjan sam kao organizator ubistva u 'Interkontinentalu' bez ikakvog razloga. jer znam neke od mladića koji su umešani u zločin.Pošto nisam ni fudbaler ni estradna ličnost da bih se ubuduće pojavljivao u medijima, ovako sam samo hteo da pokažem da sam zadržao reč i došao kući, jer nema razloga da to ne učinimo - rekao je Uskoković.

Ipak, ta Skoletova izjava nije bila u potpunosti tačna. Arkan i on su zaista imali zajednički posao, prodaju jednog fudbalera na čijem transferu je zarađeno mnogo novca koji je uglavnom ostao kod Ražnatovića. Tada je navodno Skole, sa jednim telohraniteljem, došao u poslastičarnicu "Ari" koju je držao komandant SDG da vidi gde je ostatak novca koji mu je, kako je mislio, od tog transfera pripadao.

- Željko je čitao neke novine kada su došli Skole i njegov gorila. Posle prvih Skoletovih reči, savio je novine i počeo da udara Skoleta i tog drugog tipa po glavi i govori:"Marš napolje!", izašli su kao pokisli. To Skole nikada nije zaboravio Arkanu, to poniženje" - rekao je izvor Kurira.

Po drugoj verziji, Skole je zapravo dobio milion evra od transfera Lazetića, ali to mu je bilo čudno, iako je na sastanku sa Arkanom tvrdio da je sve u redu

Uskoković i Ražnatović nisu mogli da se dogovore oko procenta i polaganja prava na naplatu novca. Skole je želeo upola manji iznos, dok je Arkan verovao da mu pri dovođenju fudbalera u Obilić pripada samo prihod od tehničkog angažmana.

- Prilikom njihovog poslednjeg susreta, Arkan je već pokazivao izvesnu netrpeljivost. Jednostavno je pitao Skoleta 'Jesi li zadovoljan sa milion?' Skole je odgovorio da jeste. Brzo su se razišli. Čim su izašli, Skole se okrenuo svom prijatelju i rekao: 'Ovaj momak hoće da me ukloni. Moraćemo...' Ne znam kako je dobio, ali je otišao sa sastanka uveren da Arkan hoće da ga ubije - opisuje Skoletov prijatelj iz tog vremena.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading