BITNO ZA SVE VOZAČE Perite češće automobil zimi kako biste sprečili velike troškove
Rina

So omogućuje elektronima da brže putuju unutar te hemijske reakcije, ubrzavajući proces rđe na čeličnim komponentama. Korozija nastaje kada se spoje hemijski i biološki spojevi koji su u sukobu.

So je elektrolit i vrlo je važna za ljudski organizam, utiče na rad mišića, ravnotežu tekućine i stanične reakcije. Kada se so veže na metal i slične površine, ona uklanja elektrone koji štite metale. Svako kretanje elektrona naziva se oksidacija, ključni sastojak korozije. Bez oksidacije ne dolazi do korozije.

Za razliku od kuhinjske soli, koja je obrađena kako bismo je mogli jesti, so za puteve je sirovina. Neobrađeni natrijum-hlorid ima snažan učinak upijanja i sušenja tekućina.

To ga čini izvrsnim za uklanjanje zimskih opasnosti sa puta, ali kombinacija soli i vlage može rezultirati eventualnom korozijom metalnih delova vašeg automobila. Gume, boja i postolje vašeg automobila često su najviše pogođeni delovi.

Što se tiče uticaja soli na gume vašeg automobila, štete nema. To je zbog posebnih smesa od kojih se izrađuju gume za vozila. Ovi materijali već su oslobođeni vlage i stoga nisu toliko reaktivni kada dođu u dodir sa solju.

Stoga, ukoliko želite da vaš automobil i nakon zimskih uvslova ostane "neokrznut", savet je da u zimskim mesecima češće perete vozilo kako bi izbegli oštećenja prouzrokovana solju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading