REDOVNO SE UGOJITE TOKOM PRAZNIKA? Evo kako da vam se hrana ne ''zalepi'' uz par zlatnih saveta!
Foto: Shutterstock

 Srećom, postoje trikovi koji nam mogu pomoći da ostanemo u ravnoteži i izbegnemo višak kilograma tokom prazničnih dana.

Prvi trik je da nikako ne preskačemo doručak ili ručak ako znamo da ćemo veče provesti u društvu. Iako možda mislimo da ćemo na taj način uneti manje kalorija, to često nije slučaj. Preskakanje obroka može dovesti do prejedanja tokom večere jer ćemo do tada biti veoma gladni.

Drugi trik je da, ako idemo na večeru kod nekoga, možemo poneti sa sobom nekoliko zdravih jela. Ovo ne samo da će olakšati domaćinu, već nam omogućava da imamo kontrolu nad vrstom hrane koju unosimo i da izbegnemo kalorične zamke.

REDOVNO SE UGOJITE TOKOM PRAZNIKA? Evo kako da vam se hrana ne ''zalepi'' uz par zlatnih saveta!

Foto: Shutterstock

 

 

Takođe, važno je da žvaćemo hranu sporije i uživamo u svakom zalogaju. Ovo može prevariti mozak da misli da smo pojeli više hrane nego što zaista jeste, što može dovesti do osećaja sitosti pre nego što preteramo sa jelom.

Korišćenje manjih tanjira takođe može biti korisno jer nam može pomoći da jedemo manje količine hrane. Mozak teži da popuni prostor na tanjiru, pa ćemo manje jesti ako koristimo manje tanjire.

Takođe, izbor plavih tanjira može imati umirujući efekat na nas, što može uticati na to koliko brzo jedemo.

Na kraju, važno je unositi dovoljno tečnosti, pre svega vode. Voda u stomaku može stvoriti osećaj sitosti, što može smanjiti želju za prejedanjem.

Dakle, pametno biranje hrane, sporije jedenje i unošenje dovoljno tečnosti mogu nam pomoći da uživamo u prazničnom periodu bez brige o preteranom unosu kalorija.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading