Danas svako ima mobilni telefon, ali mnogi nemaju kome da telefoniraju: Reči velikog Mome Kapora se ne zaboravljaju!
Promo

Promo

 

Bio je kontradiktoran čovek: najbeogradskiji, a rođen u Sarajevu. Pisac, a slikar. Cinik, a romantik. Upravo zato su njegove priče toliko pune boja, pripovedane sa naročitim umećem prikaza svakodnevnice u nešto neverovatno.

Kao jedan od najčitanijih pisaca srpske književnosti, Kapor nam je dao neke od najlepših književnih bisera. Njegov stil je jednostavan, ali ne isključuje sanjarenje i filozofiju. Svaka njegova priča podseća na tu blisku i ljudsku priču iz komšiluka. Posle svoje smrti, nastavio je da živi u svojim delima i u svakoj našoj prvoj ljubavi.

Njegov život pravog boema počinje dolaskom u Beograd, što njegov otac nikad nije odobravao. Upravo u kafanama imao je najintenzivniju inspiraciju. Beograd ga je prihvatio kao najrođenijeg, a on mu je uzvratio. U svojim romanima do tančina je opisivao svaki njegov deo, ćošak, kafanu ili ulicu.

KNjIŽEVNOST KOJA ODIŠE STILOM

Kaporova književnost odiše lakim stilom, jednostavnim, jasnim rečenicama, ali i jakom porukom. Zainteresovanost za njegova dela vremenom je sve više rasla, da bi danas u opusu njegovih dela bilo dvadesetak izdatih knjiga koje se prevode na različite svetske jezike. Najpoznatija su: "Una", "Beleške jedne Ane", "Knjiga žalbi", "Sanja", "Poslednji let za Sarajevo".

Momo Kapor je često pisao o ljubavi, ženama, političkoj situaciji, o Beogradu koji je toliko voleo, o životu... Kaporovi citati ostali su da žive i posle njega, a u njegovim velikim, a jednostavnim mislima često se pronalazimo i sami, noseći se mišlju da smo ih već nekada izgovorili ili negde čuli

Danas svako ima mobilni telefon, ali mnogi nemaju kome da telefoniraju: Reči velikog Mome Kapora se ne zaboravljaju!

Promo

 

ŠTA JE SREĆA?

Tako se često poistovećujemo sa Kaporovim rečima: "Možda se sreća sastoji u tome da na vreme prestanemo sa trkom za srećom? Da stignemo do života pre no što nam lekari zabrane pušenje, alkohol, hranu, kupanje, sunčanje i ljubav?" ili sa onom da: "Danas svako ima mobilni telefon, ali mnogi nemaju kome da telefoniraju. Nikada sastaviti sva dobra."

Za pisca "Stvari ne vrede onoliko kolika im je cena, već onoliko koliko smo u njih uložili ljubavi.", a po njemu je uvek "Teži i od građanskog i od verskog rata onaj koji svako vodi sam u sebi."

Svako od nas svestan je da "Čovek može da nađe koliko god hoće prijatelja sa kojima će da priča, ali malo je onih sa kojim će da ćuti.", ali i da "Čovek može da kaže da mu život nije promašen ako može bar jednu jedinu stvar da uradi bolje od drugih."

Dva dela koja se posebno ističu specifičnom duhovitošću i pripovedačkim stilom svakako su PUTOPIS KROZ BIOGRAFIJU, Autobiografska knjiga o lutanjima po svetu u potrazi za životnim smislom i ZELENA ČOJA MONTENEGRA, Knjiga o prijateljstvu Knjaza Nikole I Petrovića i Osman-paše Sahoša. Ove knjige u kompletu možete kupiti po neverovatnoj ceni od 599 dinara. MOMO KAPOR NA DLANU – 2 KNJIGE ZA 599

KO SU MAME I DOMAĆICE?

Najlepše citate o mamama i domaćicama Kapor je pisao lagano i jednostavno:

"U međuvremenu, postalo je nepristojno da žena za sebe kaže da je domaćica. Na pitanje: "Čime se Vi bavite, gospođo?", ona će se snebivati, zastati jedan dugi trenutak, pa tek onda izgovoriti to poražavajuće priznanje da je domaćica i da ne radi ništa drugo.

U vreme kada su žene menadžeri, sekretarice, ministarke ili u najmanju ruku pi-arovi kojih ima mali milion, biti domaćica, koja ne radi ništa drugo, poražavajuće je priznanje o uzaludnosti života.

A ima li ičega svetijeg od tog najčešćeg zanimanja u našim krajevima, od tog žrtvovanja karijere i taštine, da bi se služilo bližnjima s ljubavlju koja je sve ređa u našim životima?

Odlaziti na pijacu, birati prstima najbolje voće i povrće, smišljati za svaki dan nove obroke koji se neće ponavljati, a uz to voditi računa da se što manje potroši, kuvati, prati i peglati, čistiti kuću, držati je uvek blistavom i udobnom, plaćati račune za struju, vodu, grejanje i telefon, tražiti od muža sa nelagodom svakog dana pare za sve to, biti sekretar i pi-ar porodice, a često i lekar i negovateljica, a pri tom reći društvu da se ne bavite ničim.

Zato drage moje domaćice, kada vas one osobe dugih, lakiranih noktiju, pitaju čime se bavite, slobodno im recite da se bavite onima koje volite!"

NE PLAŠITE SE SAMOĆE

Veliku muku savremenog sveta, samoću, Kapor je opisao jednostavnim rečima i po njemu : "Ne treba se plašiti samoće. Ona je plemenita, ona je deo našeg života, baš kao i okupljanje. Ali nju ne može svako da izdrži! Ona nije za slabe, koji neprestano moraju da budu okruženi drugima da bi zaboravili koliko su slabi. I ne može svako iz svoje samoće, poput školjke, oblikovati biseri pokloniti ga drugima. Jer, poznato je: ne pravi svaka školjka biser."

"Usamljenost nije u tome što smo sami, nego u tome što ne postoji ništa za čim čeznemo."

LjUBAV JE KAO TEŠKA BOLEST

A na pitanje šta je to ljubav beogradska legenda kaže: "Kad gledaš u zvezde bez razloga i kad podeliš žvaku i kad pokloniš cvet i ustupiš ljuljašku u parkiću kada je na tebe red da se ljuljaš! Kad onome koga voliš daš jedan griz i kad podeliš sa njim gumu za brisanje na dvoje i kad mu daš jedan liz! Kad nacrtaš srce i unutra upišeš vaša dva imena. Ako to nije ljubav, ja onda, stvarno ne znam šta je!" Zato je poražavajuće smatra Kapor što nikada: "Nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo."

"Ljubav" je za njega teška kao bolest i kada čovek ima sreće da je preživi, zauvek mu ostanu ožiljci koji probadaju u određeno vreme; pri pomenu nekog imena, u nekom  bledom predvečerju, uz muziku koju smo nekada zajedno slušali, čak i pri letimičnom pogledu na ulični sat pod kojim smo se sastajali."

VERUJTE U NEUZVRAĆENU LjUBAV

Ljubav može i da se ubije jednim potezom pripoveda Kapor: "Teško onome kome se, posle mnogo godina pruži prilika da provede noć sa nekom od svojih najvećih ljubavi koju nikad nije takao! Ostaće bez ičega u srcu, siromašniji za jednu najlepšu bajku. Kada se uveri da se ne razlikuje od drugih žena, da nije ni bolja, ni lošija, tačnije da nije bila ni izbliza vredna onolike patnje, i da joj je svu vrednost koju je posedovala ustvari rasipnički poklanjala samo ta neuzvraćena ljubav. Hoću svoju ljubav natrag!" On je i svestan različitosti mentaliteta, pa na jednom mestu kaže: "Izaberi momka koji će te odvesti kući da te upozna sa svojim roditeljima, a ne sa svojom spavaćom sobom."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading