EKSPLOZIJA SUPERNOVE ZAMALO RAZNELA SUNČEV SISTEM Otkriveno šta ga je zaštitilo od katastrofe
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Razmere izotopa otkrivene u meteoritima pokazuju da je supernova eksplodirala u blizini Sunca kada je naš solarni sistem tek nastajao. Takva eksplozija supernove mogla je potpuno da ga uništi, ali sačuvalo ga je galaktičko vlakno molekularnog gasa, svojevrsna čaura u kojoj je Sunčev sistem rođen, tako što je zarobio izotope otkrivene u meteoritima i imao ulogu amortizera, saopštila je Nacionalna astronomska opservatorija Japana (NAOJ).

Primitivni meteoriti čuvaju informacije o uslovima prilikom rođenja Sunca i planeta. Njihove komponente pokazuju nehomogenu koncentraciju radioaktivnog izotopa aluminijuma. Ova varijacija ukazuje da je dodatna količina radioaktivnog aluminijuma dodata ubrzo nakon početka formiranja Sunčevog sistema. Eksplozija supernove u blizini je najverovatniji kandidat za ovu injekciju radioaktivnih izotopa. Međutim, supernova koja je toliko blizu da može da doda izotope u meteorite takođe bi eksplodirala takvom snagom da bi mogla da raznese naš solarni sistem, preneo je ScienceDaily.

Tim naučnika Nacionalne astronomske opservatorije Japana, koji je predvodila Doris Arzumanijan, predložio je novo objašnjenje kako je naš planetarni sistem skupio izotope, a preživeo eksploziju supernove. Zvezde nastaju u velikim grupama nazvanim sazvežđa unutar džinovskih oblaka molekularnog gasa. Ovi molekulani oblaci su filamentarni. Male zvezde poput Sunca obično nastaju kraj galaktičkih vlakana i velikih zvezda, koje eksplodiraju u supernove, i formiraju grupe u kojima se više galaktičkih vlakana ili galaktičkih filamenata ukršta.

Imajući u vidu da se Sunce formiralo kraj gustog vlakna molekularnog gasa i da je supernova eksplodirala u blizini, tim je proračunao da bi bilo potrebno bar 300.000 godina za eksploziju da razbije gusta vlakna oko Sunčevog sistema u nastajanju. Komponente meteorita obogaćene radioaktivnim izotopima nastale su tokom prvih 100.000 godina formiranja solarnog sistema unutar gustog vlakna. Glavno galaktičko vlakno amortizovalo je udar i zaštitilo mlado Sunce, a da mu je omogućilo da uhvati radioaktivne izotope i iskoristi ih za dalje formiranje planetarnog sistema.

Rad je objavljen u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading