PRITISKATE LI TASTER, A ZELENO NIKAKO DA SE UPALI Stručnjak objasnio kako uređaj na semaforu zapravo funkcioniše
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza

Stojite i nestrpljivo čekate zeleno svetlo da pređete ulicu. A onda, shvatite da ste zaboravili da pritisnete taster na semaforu kada vidite da to radi neki drugi, tek pristigli pešak.

Da li se baš odmah "pali" zeleno svetlo? I još važnije pitanje: Da li znate kako se taster uopšte pritiska?

Građane često bune tasteri na semaforima u glavnom gradu, a da bismo tu zabunu razrešili, zatražili smo objašnjenje od Sekretarijata za saobraćaj za korišćenje "pametnih semafora". 

Naime, na 322 raskrsnice postavljeni su semafori ovog tipa koji građanima olakšavaju prelazak na drugu stranu raskrsnice.

- Pešački tasteri predstavljaju elemente spoljne opreme svetlosne saobraćajne signalizacije, koji se postavljaju na lokacijama na kojima svetlosna signalizacija funkcioniše u detektorskom modu, odnosno u zavisnosti od saobraćajnog opterećenja u realnom vremenu. To su elementi preko kojih pešaci upućuju zahtev semaforskom upravljačkom uređaju za dodelu zelenog signala na određenom pešačkom prelazu - kažu za Telegraf iz Sekretarijata za saobraćaj.

Građani nisu sigurni da li svaki put treba da pritisnu taster ili će im se zeleno svetlo "upaliti" samo nakon izvesnog vremena.

- Tasteri se pravilno koriste ako se vrši najava jednim pritiskom dugmeta koje za to namenjeno. Ne postoje druge opcije korišćenja pešačkih tastera. Ako pešaci ne izvrše najavu na tasterima, a ako je po algoritmu funkcionisanja raskrsnice najava potrebna, onda zeleni signal za pešake neće biti aktiviran - objašnjavaju iz Sekretarijata.

Nestrpljivi pešaci ispipaju taster sa svih strana, kao da traže da "ubodu" pravo dugme.

I zaista, postoje dva dugmeta.

- Postoje dve vrste pešačkih tastera: Taster koji emituje zvuk namenjen slepim i slabovidim licima. Zvuk se aktivira pritiskom na dugme sa donje strane uređaja i taster koji služi i za najavu pešaka i koji emituje zvuk namenjen slepim i slabovidim licima. Za prelazak ulice potrebno je pritisnuti taster koji se nalazi na uređaju na stubu semafora. Nakon što pešak pritiskom aktivira taster, nakon određenog vremenskog perioda dobiće zeleno svetlo - ističu.

Zašto i pored tastera čekamo na zeleno svetlo?

Svetlosna signalizacija u prestonici je modernizovana, čak na 322 raskrsnice postavljeni su ovi "pametni semafori", a ako vam se nekada čini da crveno svetlo predugo traje, to je zbog toga što je saobraćaj gušći, vozila je više i samim tim semafor će dobiti duže intervale zelenog svetla za vozila, objašnjavaju nam nadležni iz Sekretarijata za saobraćaj.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading