PIŠTI, SVETLI I GOVORI, A NE UME SVAKO DA GA UKLJUČI - Ekipa ALO! sa Beograđanima rešava enigmu pešačkog tastera! (VIDEO)
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza

Nervozno gledaju u semafor zatim u sat ,a onda opet u pešački taster, po zvuku i funkciji zaključuju da uređaj radi, ali da li su oni pritisnuli ispravn taster koji je ubrzao prelazak na drugu stranu ili neko sa suprotne strane ostaje enigma. 

Ekipa ALO! rešila je da sazna kakvu tačno svrhu imaju tasteri postavljani na stubu semafora i kako ih pravilno upotrbljavati , budući da nisu svi isti. Pitali smo naše sugrađane na koji način oni to rade i da li su sigurni da to čine  ispravno.

Na svim pešačkim prelazima gde se emituje navedena govorna poruka, potrebno je da najmanje jedan od pešaka izvrši najavu na pešačkom tasteru, da bi pešački prelaz u određenom delu ciklusa dobio zeleni signal.

Na modernizovanim raskrsnicama se nakon najave jednog od pešaka aktivira svetlosni signal koji pokazuje da je najava izvršena, tako da ostali pešaci ne moraju da ponavljaju najavu.

Dakle, dovoljno je da samo jednom pritisnete taster, nema potrebe da to činite više puta, jer to ne znači da će se zeleno brže otvoriti.

Prednja i donja strana tastera


Na ugrađenim tasterima za najavu pešaka postoji deo na prednjoj ploči koji treba dodirnuti prstom. Nakon dodira emituje se kratki zvučni signal kao dokaz da je najava registrovana.

Sa donje strane tastera nalazi se dugme koje omogućava slepim i slabovidim osobama da aktiviraju poseban zvučni signal koji će se emitovati dok traje crveni signal i poseban zvučni signal koji će se emitovati kad se za pešake, na tom pešačkom prelazu, aktivira zeleni signal. Aktiviranjem signala za slepe i slabovide osobe zvučni signali su većeg intenziteta i ne bi trebalo da se aktiviraju ako zaista nije u pitanju osoba kojoj su takvi signali potrebni.

Za najavu pešaka potrebno je da samo jedan od pešaka izvrši najavu. Najave koje uslede nakon prve registrovane najave nemaju uticaj na funkcionisanje semafora i neće ubrzati pojavu zelenog signala. Zeleni signal će biti aktiviran kada je to po algoritmu funkcionisanja određeno. Ne mora da znači da će se zeleni signal pojaviti trenutno, ali će se svakako dogoditi ako je najava pešaka izvršena blagovremeno.

U Beogradu se ugrađuju dva tipa tastera za pešake 

Prvi tip tastera jesu tasteri koji funkcionišu upravo na način opisan u tekstu iznad. Na prednjoj ploči tastera stoji simbol ruke sa ispruženim kažiprstom koji ukazuje pešacima na površinu koju treba pritisnuti da bi se izvršila najava.

Drugi tip pešačkih tastera je takav da ne služi za najavu pešaka, već samo emituje zvučne signale za slepe i slabovide osobe, kad to neko od pešaka zahteva. Takav tip tastera nema nikakav simbol na prednjoj ploči, ali ima dugme sa donje strane preko kog slepe i slabovide osobe iskazuju zahtev za aktiviranjem posebnog zvučnog signala.

Na pešačkim prelazima na kojima je ugrađen ovaj tip tastera pešaci se ne najavljuju, jer bezuslovno dobijaju zeleno u svakom ciklusu. Isti funkcionišu kao pomoćni uređaji namenjeni slepim i slabovidim osobama.
Po obliku, boji i veličini ova dva tipa tastera su veoma slična, ali je razlika u postojanju/ne postojanju simbola ruke sa ispruženim kažiprstom na prednjoj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading