OVE 4 NAMIRNICE KLJUČNE ZA DUG ŽIVOT Jednu Srbi redovno jedu
Foto: Shutterstock

Čini se kao da se svaki dan pojavljuje novi trend vezan za zdravlje s tvrdnjama da je otkrivena neka nova velika stvar za produžava dugovečnosti. Prema rečima Kimberli Melton, registrovane dijetetičarke usmerene na dugovečnost s 30 godina iskustva na tom području i vlasnice NutritionPro Consultinga, jednostavnost je najbolja, posebno kada se radi o odabiru hrane koja potiče zdravo starenje.

Melton je otkrila četiri jednostavne namirnice koje često preporučuje svojim klijentima da jedu redovno. Iako su namirnice sasvim obične i nimalo egzotične, ipak ih mnogi od nas možda ne jedu dovoljno. Srećom, za promene u prehrambenim navikama nikada nije kasno!

1. Pasulj i mahunarke

Na vrhu liste za povećanje dugovečnosti su pasulj i mahunarke. “Ove sićušne nutritivno moćne namirnice pune su biljnih proteina, vlakana, vitamina i nekoliko minerala”, kaže Melton. Još jedna prednost jedenja pasulja je – cena. Namirnica je jeftina i dobro se slaže s skoro svime. „Ne samo da je jeftin, već se može kombinovati s drugom hranom bez prenaglašenih ukusa“, naglašava dijetetičarka, a prenosi Sensa.hr.

2. Orašasti plodovi

Melton se slaže da su orašasti plodovi jednostavan način za dodavanje solidnog izvora hranjivih materija svakom jelovniku. Orasi sadrže značajne količine esencijalnih masnoća biljnog porekla, poput omega-3 masnih kiselina koje pomažu kod upala i mogu smanjiti holesterol. Dodatni savet: ne zaboravite da orašaste plodove čuvate u frižideru kako biste produžili njihovu trajnost.

3. Bobičasto voće

Voće kao što su borovnice, maline i jagode odličan su izbor. Imaju značajne količine fitohemikalija, uključujući antocijane koji mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, Alchajmerove bolesti i demencije.

4. Maslinovo ulje

Poslednje, ali svakako ne manje važno, jeste maslinovo ulje. “Maslinovo ulje ima obilje jednostruko nezasićenih masnih kiselina korisnih za srce. Takođe je bogat polifenolima, jedinjenjem koji se nalazi u biljnoj hrani, a deluje kao antioksidans i pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija i upala u telu,” kaže Melton. Maslinovo ulje je takođe snažan antioksidans zahvaljujući svojstvima polifenola (slično bobičastom voću). American Heart Association (AHA) smatra maslinovo ulje najboljim uljem za kuvanje za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studije pokazuju da oni koji konzumiraju pola kašike maslinovog ulja dnevno imaju 15 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading