Kamene humke
Foto: Printscreen/Profimedia

Nedavno je otkrivena 2,3 metra visoka statua muškarca koji drži penis u rukama u jednom od najstarijih hramova u Turskoj. Arheolozi u Turskoj su iskopali statuu staru skoro 11.000 godina koja možda prikazuje džinovskog čoveka koji drži svoj penis, zajedno sa statuom divlje svinje u prirodnoj veličini.

Dve statue potiču iz susednih mesta Gobekli Tepe i Karahan Tepe, koji su među najstarijim hramovima na svetu.

Statua divlje svinje, koja je isklesana od krečnjaka, pronađena je u Gobekli Tepeu i datira između 8700. godine pre nove ere i 8200. p.n.e. Dugačak je 1,4 metra i visok preko pola metra, navodi se u saopštenju nemačkog arheološkog instituta.

Arheolozi su otkrili crvene, crne i bele pigmente na njegovoj površini, što ukazuje da je skulptura nekada bila oslikana. Skulpture u Turskoj Namena nedavno pronađenih skulptura nije jasna.

"Nalazi iz Karahan Tepea su mi najinteresantniji", rekao je Ted Baning, profesor antropologije na Univerzitetu u Torontu koji nije bio uključen u istraživanje.

"Svaka interpretacija statue je u ovom trenutku pretpostavka", rekao je Baning, ali sugeriše da je prikazana osoba mrtva. Možda predstavlja "važnog pretka povezanog sa zgradom u kojoj je pronađena". Položaj figure može pružiti dodatni trag o njenoj nameni.

"Činjenica da se ta figura hvata za penis takođe je u skladu sa ovom interpretacijom jer potencijalno simbolizuje da je ta osoba bila predak društvene grupe, poput loze ili klana, povezanih sa zgradom", rekao je Baning.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading