nasukani na ostrvu
Foto: Printscreen/youtube.com/The national desk

Trojica muškaraca su krenula na ribolov oko atola Pikelot u Mikroneziji 31. marta, ali su imali kvar motora na brodu. Uspeli su da se iskrcaju na nenaseljenom Pikelotu, ali im je radio ostao bez baterije pre nego što su mogli pozvati pomoć.

Tada su odlučili da upotrebe palmino lišće da naprave natpis "POMOĆ" na plaži i čekali su. Muškarci su preživeli nedelju dana koristeći kokosovo meso, a imali su pristup svežoj vodi iz malog bunara na ostrvu koji su inače koristili ribari u tom području.

Potraga za njima je počela 6. aprila kada je jedan od njihovih rođaka pozvao spasilačke službe na američkoj pacifičkoj teritoriji Guam i prijavio da se ribari nisu vratili.

Ostrvo Pikelot se nalazi u Mikroneziji, koja je grupa ostrva između Filipina i Havaja, sastavljena od više od 600 ostrva.

Obalska straža je izviđačkim avionom američke mornarice P-8A, koji je bio poslat iz vazduhoplovne baze Kadena na Okinavi, primetila znak za pomoć 7. aprila. Poručnica Čelsi Garsija, koordinatorka misije traganja i spasavanja, rekla je da je taj znak bio ključan za njihovo lociranje, obzirom da je oblast pretrage obuhvatala više od 250.000 kvadratnih kilometara.

Mornarički avion je isporučio pakete za preživljavanje muškarcima i preneo njihovu lokaciju u centar za spasavanje. HC-130 obalske straže, koji je poleteo sa vazdušne stanice Barbers Point na Havajima, isporučio je radio muškarcima dan kasnije.

Kada je brod obalske straže stigao do Pikelota 9. aprila, jedan od prvih pripadnika spasilačke misije koji se iskrcao na plažu bio je Mikronežanin i govorio je lokalni jezik. To je iznenadilo brodolomnike jer su shvatili da su muškarci zapravo njihovi rođaci!

Ovo nije prvi put da su se ljudi nasukali na Pikelotu; 2020. godine trojica muškaraca su takođe bila nasukana tamo nakon što im je brod ostao bez goriva, a spasili su ih kad su napisali "SOS" na plaži, što je kasnije primetila posada tankera američkog ratnog vazduhoplovstva iz vazduhoplovne baze Andersen na Guamu.

(nportal.novosti.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading