zlostavljana žena
Foto: Printscreen/tikok.com/lifetaketwo

 Odrasla u konzervativnoj mormonskoj porodici, Dženi je bila okružena normama koje su žene svrstavale u uloge majki i supruga, dok su muškarci bili primarni nosioci finansijske odgovornosti.

Ova očekivanja dodatno su je oblikovala kroz religijske i društvene pritiske.

Iako je imala akademske aspiracije, Dženi je bila suočena sa ograničenjima postavljenim pred nju zbog njenog pola. Ultimatum koji je dobila od svog muža nakon venčanja jasno prikazuje konflikte između njenih ličnih ciljeva i očekivanja društva.

Njen izbor da ostane u braku, iako je to značilo odustajanje od svojih snova, ilustruje tešku dilemu sa kojom su mnoge žene suočene kada se nađu između ličnih ambicija i tradicionalnih uloga.

,,Razbolela sam se 2011. kad mi je dijagnostikovan tumor creva. Na sreću bio je benigni, pa nisam morala da idem na zračenja ili hemoterapiju. U tim trenucima moj muž je postao nepodnošljiv, ali nisam mogla da ga ostavim jer mi je bio potreban da se brine o deci i meni. Nisam imala novca, ni zdravstveno osiguranje, pa bez njega ne bih mogla da idem na lekarske preglede. '' rekla je kroz suze Dženi.

Kroz godine braka i majčinstva, Dženi je žrtvovala mnogo kako bi ispunila očekivanja i potrebe svog muža i dece. Njena priča naglašava nevidljivi rad i nepravednu raspodelu odgovornosti koja često prati tradicionalne roditeljske uloge.

Pritisak da se održi idealizovana slika domaćice, koja je uspešno održavala kuću, decu i brigu o suprugu, doprineo je Dženinom osećaju zarobljenosti i nezadovoljstva.

Nakon suočavanja sa raznim izazovima, uključujući zdravstvene probleme i otkriće muževih prevara, Dženi je odlučila da se razvede i krene putem samostalnosti.

,,Naš brak se završio 2019. a ja još uvek pokušavam da nastavim život. Sramota zbog razvoda je pala na moja pleća, iako je on varao mene. Bila sam beskućnik dok sam prolazila kroz razvod. Moja deca i ja morali smo da se preselimo u napuštenu gostinsku kuću mog strica. Bio je to veliki poziv za buđenje! Morala sam da naučim kako da promenim sijalicu, kako da otvorim račun u banci. Još uvek nisam finansijski stabilna, imam 400 dolara ušteđevine, hranu sam kupovala na bonove tri i po godine.'' dodala je Dženi.

Njena borba za finansijsku nezavisnost i slobodu predstavlja inspirativnu priču o snazi i odlučnosti. Kroz teškoće i padove, Dženi je naučila važnu lekciju o ličnoj autonomiji i važnosti osnaživanja žena.

Njen poziv ženama da se nikada ne oslanjaju na bilo koga osim na sebe naglašava važnost samostalnosti i finansijske nezavisnosti.

Dženina priča služi kao podsetnik na potrebu za promenom društvenih normi i podrške ženama u njihovim naporima da ostvare svoje ciljeve i snove, bez obzira na tradicionalne roditeljske uloge i društvene pritiske.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading