Predmet
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Sve je više onih koji detektorima za metal pretražuju razne površine u prirodi i uz pomoć njih pronalaze jedinstvene predmete. Tako nešto pošlo je za rukom i jednom muškarcu koji je pretražujući šumsko područje pronašao neobičan metalni predmet kom se svakako nije nadao.

Vojčeh Verus iz Poljske je uz pomoć detektora za metal pretraživao šumu nadomak sela Šenica Ružana, a onda se, nakon što je uređaj zapištao, svojim pronalaskom - olovnim pečatom starom 250 godina i korišćenom na papirima Rimokatoličke crkve, potpuno iznenadio.

Kada je uređaj zapištao, Vojčeh je počeo da kopa blato u šumi i u njemu je pronašao olovni pečat.

Iako je odmah shvatio da se radi o pečatu, šokirao se kada je na njemu ugledao likove Svetog Petra i Pavla sa krstom u sredini, kao i ime pape Benedikta XIV.

Oduševljen svojim pronalaskom, kontaktirao je istorijsko-istraživačko udruženje "Volica" koji su na TikToku sa drugima podelili snimak njegovog pronalaska. Naime, reč je o buli - olovnom pečatu, koji se koristio za overavanje dokumenata.

Artefakt star 250 godina

Stručnjaci su potom, nađenom i dobro očuvanom pečatu potvrdili autentičnost, opisujući ga kao "artefakt star 250 godina" koji je korišćen na zvaničnim papirima koje je izdavao poglavar Rimokatoličke crkve.

Takvi dokumenti su još u srednjem veku bili poznati kao "papske bule".

Kako stoji u Fejsbuk objavi istorijsko-istraživačkog udruženje "Volica", u Poljskoj je nađeno skoro desetak papskih pečata, i svaki od njih bio je jedinstven. A ovaj poslednji opisuju kao "veoma zanimljiv.

"Odlukom Lubelskog vojvodskog konzervatorijuma za spomenike, artefakt će biti predat zbirkama Regionalnog muzeja u Krasnistavi", piše na kraju njihove objave.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading