Hiljade životinja u Srbiji godišnje smrtno nastrada zbog pirotehnike Deca psima ubacuju petarde u usta
Foto: Alo/Shutterstock

Najstrašnije je kad nečije dete zbog petardi ostane invalid za ceo život, o čemu je Alo! već pisao. Maloletnici gube delove prstiju, ponekad i šake, ostaju bez oka, sluha.

Uprkos jezivim podacima, svedoci smo da deca svake godine u vreme novogodišnjih i božićnih praznika bacaju petarde, nekad sama, često zajedno sa starijima. Takođe, pirotehnička sredstva su sve jača i razornija.

Osim dece, stradaju i životinje, i to ne samo napuštene, već u velikom broju i one o kojima godinama pažljivo brinu vlasnici i kojima su psi i mačke članovi porodice.

 - Svake godine u periodu od 20. decembra do posle Srpske nove godine, vlasnici pasa i mačaka širom Srbije preživljavaju pravi teror od sugrađana koji bacaju petarde. Imam psa Heru već 14 godina i bukvalno je krajem decembra, od ponoći do jedan ujutru, kad je najintenzivnije slavlje sa pirotehnikom, zatvaram u kupatilu, puštam vodu i stavljam joj navlaku na glavu kako bih ublažila nesnosnu buku i sprečila da doživi srčani udar. Hera je prestravljena, drhti, laje, balavi - navela je advokat i punomoćnik Udruženja „Pit“ iz Niša Nina Krstić, i dodala da im se javljaju ljudi iz cele Srbije sa sličnim problemima.

Hiljade životinja u Srbiji godišnje smrtno nastrada zbog pirotehnike Deca psima ubacuju petarde u usta

Foto: Alo/privatna arhiva

 

- Na stotine vlasnika pasa i mačaka se suočava sa identičnim problemima. Kad šetaju svoje ljubimce u parku, dešava se da im deca bace petarde bukvalno ispred nogu, posle čega se pas izbezumi, otrgne sa povoca i počne da beži. Neretko, podleti pod auto i smrtno strada ili upadne u šaht i zadobije teške povrede. Isto se dešava i sa napuštenim životinjama, psima i mačkama. Dešavalo se da njima deca namerno ubace petarde u usta i tako ih zauvek osakate - rekla je naša sagovornica.

- Jednom Nišliji je pas pobegao, tražio ga je mesecima i, na sreću, uspeo je da ga nađe. Koliko mu je nedostajao, opisao je u pesmi koja je bila toliko tužna da nas je sve rasplakala - navela je Nina.

Prema njenim rečima, petarde deci najčešće kupuju roditelji.

- Svi znamo da deca ne mogu sama da kupe pirotehniku, naša saznanja su da to rade roditelji. Strašno je i to što nam se nikad niko nije ni izvinio, a kamoli rekao da neće više koristiti petarde i vatromete. Koliko znam, iako postoje kazne, koje su prilično visoke, niko nikad nije kažnjen. S druge strane, svake godine u ovo vreme Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve da ne koriste pirotehnička sredstva. U svakom slučaju, nastavljamo sa našom akcijom Stop petardama - istakla je Krstićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Stršljen

19.12.2022 07:15

Domaće vaspitanje, daće bog da sutra to isto urade i svojim roditeljima.