SMS PREVARA PRAZNI RAČUNE Pazite se pošiljaka koje niste naručili
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija; printskrin

U digitalnom svetu - na društvenim mrežama i putem SMS-a, sve češće vrebaju opasni predatori s ciljem da nam isprazne novčanike!

Lopovi se svega i svačega dosete, pa je poslednjih nekoliko nedelja zabeležena još jedna u nizu prevara - mnogima je stiglo čak i po nekoliko SMS-ova da ih čeka paket u skladištu DHL-a i da bi preuzeli pošiljku, samo treba da potvrde svoju adresu i plate troškove slanja.

- Kad sam kliknula na link iz poruke, odveo me na sajt na kojem je u uputstvu pisalo da moram da doplatim 149,90 dinara zato što je paket teži od dozvoljenog (1,1 kg). Već sam čula da kruže ovakve poruke, pa se nisam upecala, ali moja prijateljica jeste. Ona je, igrom slučajnosti, očekivala da će joj stići pošiljka iz inostranstva, pa nije posumnjala. S računa joj nisu skinuli samo poštarinu, već sve što joj je ostalo od plate - kaže Zorana P. (52) iz Beograda.

SMS PREVARA PRAZNI RAČUNE Pazite se pošiljaka koje niste naručili

FOTO Shutterstock/ilustracija; printskrin

 

I članovima naše redakcije su ovih dana stizale slične poruke sa zahtevom da se doplati samo stotinak dinara kako bi preuzeli pošiljku.

Naš kolega je pozvao DHL, gde su mu objasnili da je reč o prevari, klasičnom fišingu (pecanju) i da ih je zbog sličnih poruka ovih dana zvalo mnogo ljudi iz Srbije.

SMS PREVARA PRAZNI RAČUNE Pazite se pošiljaka koje niste naručili

FOTO Shutterstock/ilustracija; printskrin

 

„Postoje pokušaji prevare internet kupaca neovlašćenom upotrebom naziva kompanije i robne marke DHL, kroz komunikaciju putem e-pošte i korišćenjem grafike za koju se čini da potiče od naše kompanije. U većini slučajeva komunikacija se odnosi na prodaju robe široke potrošnje putem interneta, a gde se može zatražiti plaćanje pre isporuke robe. Imajte na umu da DHL ne traži plaćanje na ovaj način, već da prikuplja novac samo za zvanične troškove isporuke povezane s nama“, objavljeno je upozorenje na sajtu kompanije čije ime najčešće koriste prevaranti.

Malo, pomalo, i maznu i po 1.000 evra

Jedan naš čitalac je početkom godine primetio da mu je skinuto 70.000 dinara s tekućeg računa. Blokirao je račun, kartice i uz pomoć banke uspeo da povrati svoj novac. Tad je otkrio da su mu više od godinu dana unazad skidali po dva-tri evra s računa koji koristi za onlajn plaćanja i po nekoliko stotina dinara s tekućeg računa a da to nije ni primetio. Trag je stručnjake u banci odveo do ruskih hakera, kaže Slobodan B., i dodaje da je on imao sreće da je banka preuzela na sebe da mu vrati novac jer je probijen njihov sistem bezbednosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading