BOŽJI ZNACI Četvorke rođene na Veliki petak napunile godinu dana: Mali borci jači od lekarskih prognoza!
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

Iris, Irina, Inda i Ina su četvorke, a sa malo starijom sestrom Iskrom čine pravo malo obdanište porodice Gaćeša iz Beograda. Rođene su prošle godine na Veliki petak, a juče su napunile godinu dana.

Uoči prvog rođendana i krštenja jedna je propuzala, jedna prohodala, a mama Marija i tata Đorđe, kako kažu, nekada sastave čak i po nekoliko sati sna.

Sada je skoro sve u redu sa ovim devojčicama, ali nije uvek tako bilo. Jedna od devojčica je rođena s teškom dijagnozom koja sa sobom nosi probleme s motorikom, koncentracijom, ali i mogućnošću za nastanak cerebralne paralize.

BOŽJI ZNACI Četvorke rođene na Veliki petak napunile godinu dana: Mali borci jači od lekarskih prognoza!

Foto privatna arhiva

 

- Nijedna nije prošla potpuno lagano. Iris i Inda su imale moždano krvarenje drugog i prvog stepena, Ina je imala konvulzije kao epi napade i nezrela creva, a Irina je dobila najtežu dijagnozu, oštećenja na mozgiću, zbog čega neki lekari sumnjaju da bi mogla da ima cerebralnu paralizu. Drugi, pak, kažu da je nema, ali zasigurno ćemo znati tek nakon treće godine, kada se može uspostaviti dijagnoza. Za sada, ona ponekad načini neki pokret rukom koji je karakterističan za CP, a onda uradi nešto što deca s tom bolešću nikako ne bi mogla da urade. Sada je stigao prvi rođendan i radovali smo mu se, a opet pomislim, zbog nje, ko će da čeka još dve godine da saznamo ima li dijagnozu ili nema - kaže mama Marija i dodaje:

- Čim čujem za nekog dobrog neurologa, vodimo je, proveravamo, tražimo odgovore. Oni govore različite stvari, ali svi se slažu da moramo da sačekamo treću godinu. Mi se do tada nadamo i verujemo, vežbamo sa njom i molimo se - kaže mama Marija, koja je upravo u veri i molitvi našla spas kada su njena deca bila u opasnosti.

BOŽJI ZNACI Četvorke rođene na Veliki petak napunile godinu dana: Mali borci jači od lekarskih prognoza!

Foto privatna arhiva

 

- Utehu su mi pružile dve stvari, pre svega to što sam bila u kontaktu s njima jer sam im nosila svoje mleko svakog dana, to mi je davalo snagu, računala sam da im tako šaljem deo sebe, i to mi je bila motivacija da živim, da se pokrenem i da ne zapadnem u očaj. Pored toga, mi smo dok su one bile u bolnici otišli u Manastir Tumane. Ušla sam unutra, zapalila sveću, dodirnula mošti, pomolila se za svoju decu i od tog trenutka ja ne plačem - kaže Marija prisećajući se tih trenutaka za koje kaže da su joj bili najteži u životu.

Devojčice su začete na Svetu Petku, rodile se na Veliki petak, došle su kući na Blagu Mariju i Petrovdan, utehu i snagu sam našla u Manastiru Tumane, jedna je prohodala za Božić - one su naš dar od Boga, kaže mama Marija

- Meni je bilo teško. Nikada nisam imala kontakt s nekim ko je imao prevremeno rođeno dete. Neonatologija bi morala da ima nekog psihijatra, psihologa, neko stručno lice koje će razgovarati s majkama čija deca su tamo. Kada su saopštili dijagnozu za Irinu, ja nedelju dana nisam spavala, samo mi je bilo u glavi da ja to neću moći, a umesto reči podrške, kada sam doktorki rekla da se nadam najboljem, ona mi je rekla: „Nemate čemu da se nadate“. Ne znam kako smo se mi vratili kući.

Ali, uspeli su, vratili su se, a njihove male heroine su se izborile za sebe i rođendansku proslavu dočekale su uglavnom zdrave, nasmejane... Hrane ih na smenu, neke dok preskaču jedna drugu, neke dok puze, a neke čak i stojećki!

Dnevni rasporedi su svi vrlo slični.

- Čim se probude odmah im damo mleko, zatim kreće presvlačenje, nakon čega idemo sa hranjenjem kašicama. Onda ponovo dobijaju mleko, nakon čega izlazimo napolje u dugu šetnju. Kada se vrate kući ponovo dobijaju mleko, pa čvrst obrok, nakon kojeg dugo vežbaju. Tada sledi druga inhalacija, posle koje dame imaju slobodno vreme, za druženje napolju ili u kući. Onda ih kupamo, one večeraju i pripremaju se za spavanje. A onda sve ukrug. Na početku nije bilo spavanja uopšte, samo smo ih presvlačili i hranili, ništa drugo nismo radili, sirota Iskra je bila potpuno zapostavljena. Sada je mnogo lakše, jer su počele da jedu čvrstu hranu, veća je pauza između obroka, pa stižemo još ponešto pored toga - objašnjava tata Đorđe.

BOŽJI ZNACI Četvorke rođene na Veliki petak napunile godinu dana: Mali borci jači od lekarskih prognoza!

Foto privatna arhiva

 

Pre rođendanske proslave su tom gustom rasporedu prethodnih dana dodali i inhalaciju, jer je svih sedam članova porodice bilo prehlađeno, a želeli su da svi budu zdravi na taj važan dan.

Mama Marija dodaje uz osmeh da je Ina prva propuzala, iako je rođena najmanja, sa 790 grama, a na Božić se podigla na noge.

- Ona sada maltretira sestre jer je najbolja u puzanju, pa ih preskače, ide preko njih, uzima im igračke i tako dalje. Zato smo po njoj merili i haljinice za proslavu. Nije mala stvar kada prvi rođendan slave četiri mlade dame, a krsti se pet!

BOŽJI ZNACI Četvorke rođene na Veliki petak napunile godinu dana: Mali borci jači od lekarskih prognoza!

Foto privatna arhiva

 

 

Jedan kum za njih pet

Začete su na Svetu Petku, termin je bio na Ognjenu Mariju, rođene su na Veliki petak, tri meseca ranije, neke su došle kući na Blagu Mariju, jedna na Petrovdan. Jedna je prohodala na Božić. Sve to roditeljima je potvrdilo da svedoče pravom čudu i da decu treba da krste.

- Kum je tatin drugar iz vrtića, i mnogo se obradovao kada smo ga pozvali. Veoma smo se radovali pripremama, biranju haljinica, hulahopki... Devojke oduševljene, mama i tata... relativno spremni, kum... nadamo se utreniran, jedino što je preostalo su hulahopke jer, razumljivo, teško je naći četiri para u jednoj prodavnici. A kako izgleda biranje haljinica za četiri devojčice, možete samo da zamislite.

- Imamo sreću da znamo odnos njihovih veličina, jer kada bi svaka probala sve, nema šanse da bismo ikada išta kupili. Zato proba jedna, za ostale tri znamo kako ćemo u odnosu na nju - priča Marija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
ja

23.04.2023 07:08

Da su vam zive i zdrave sve pet i vi sa njima.Mnogo srece i zdravlja vam zelim od srca.

ja

23.04.2023 07:08

Da su vam zive i zdrave sve pet i vi sa njima.Mnogo srece i zdravlja vam zelim od srca.