Četvorke iz Banjaluke
Foto: Printscreen/Facebook

Piše: AloOnline.ba

Prošlo je više od deset dana otkad je Banjalučanka Milana Petrović na svet donela četvorke, sinove nazvane po evanđelistima Mateju, Marku, Luki i Jovanu.

Javnost ne prestaje da priča o ovom nesvakidašnjem blagoslovu, sada već sedmočlane porodice, a za AloOnline.ba ponosna majka otkrila je kroz kakve izazove je prošla tokom trudnoće i kakav je osećaj biti majka najpoznatijih beba u regionu.

Četvorke iz Banjaluke

Printscreen/RTRS

 

Dolazak četvorki na svet, odjeknula je širom regiona, ali i Evrope, a statistička mogućnost za ovako nešto je jedan u pola miliona.

- Osećanja su bila pomešana, od straha, brige pa do neizmerne sreće. U bližoj porodici do sada nije bilo blizanačkih trudnoća - započela je Milana za AloOnline.

Dolazak četvorki na svet

Bebe su rođene u 31. sedmici trudnoće u bolnici u Ljubljani, a sa prinovom porodice Petrović pohvalilo se i osoblje porodilišta, koje je srećnu vest podelilo na Fejsbuku.

- Trudnoća je sama po sebi bila visokorizična, u nekim momentima je bilo teško, ali uglavnom veći deo je protekao mirno, zahvaljujući stručnosti osoblja sa UKC Ljubljana - rekla je Milana.

Vera im dala snagu

U teškim trenucima Petrovići su snagu i oslonac pronašla u veri, a zahvalnost što su baš oni jedni u 500.000 hiljada, ovekovječili su nazvavši sinove apostolskim imenima.

- Vera nam je bila najvažnija tokom trudnoće. Dečaci su dobili imena po blagoslovu manastira Krka i to je nešto što nam je posebno značilo, odmah smo znali da je to to - priznaje majka Milana.

Neustrašivost mladih roditelja

Ponosni otac Nemanja Petrović, govorio je o emocijama tokom trudnoće, ali i o samom porođaju koje će pamtiti tokom celog života.

- Tokom trudnoće osećanja su bila pomešana, sreća, strah, neizvesnost…Nakon porođaja sam osetio neopisivo olakšanje i radost kad su nam doktori saopštili da je sve proteklo u redu i da su sve bebe dobro - rekao je Nemanja za AloOnline.

Mladi bračni par, pre dolaska četvorke na svet, dobio je sina Konstantina, a Milana ističe da je biti majka pet dečaka neprocenjivo i da to što su tako mladi stekli porodicu za njih predstavlja veliku prednost.

Podrška javnosti

Roditelji priznaju da nisu očekivali ovakvu reakciju javnosti i medija, te da ih je finasijska pomoć funkcionera Srpske i kompanije m:tel prijatno iznenadila.

- Još uvek smo pod utiscima, jer danima nakon porođaja interesovanje medija se ne smanjuje. Ovim putem se zahvaljujemo svima na predivnim željama i čestitkama. Nismo očekivali ništa od ovoga, ali nam je drago što su predsjenik Srpske i gradonačelnik Banjaluke stali uz nas i najavili podršku. Posebnu zahvalnost dugujem i kompaniji m:tel te generalnoj direktorki Jeleni Trivan, jer su nas maksimalno podržali - objašnjava Milana.

Četvorke iz Banjaluke

Facebook

 

Magični prvi trenuci

Pitali smo Milanu kakav je osećaj bio videti i uzeti bebe u ruke po prvi put.

- Porođaj je bio putem carskog reza, ali sa spinalnom anestezijom pa sam bila budna. Trajao je otprilike oko sat, sat i po. Srećom, nije bilo nikakvih komplikacija tokom porođaja, tako da je taj osećaj kad sam bebe uzela u naručje bio čudesan, neopisiv i prelep… - zaključila je Milana preplavljena emocijama.

 Bebe još u inkubatoru

Milana Petrović istakla je da ne može da dočeka trenutak kada će sa svojim sinovima doći u Banja Luku.

- Zahvaljujući stručnom timu lekara, odlično je prošla veoma rizična trudnoća, kao i sam porođaj. Dečaci su dobro, još uvek su na intezivnoj nezi, biće tamo još neki period. Јoš neko vreme će ostati u inkubatoru. Doktori su odlučili da me mogu pustiti, imam još jednog sina koji je veoma uzbuđen da upozna svoju braću - rekla je Petrovićeva zs RTRS.

Trudnoća prirodna

Doktori iz Slovenije koji su bili na porođaju saglasni su - ovo je zaista veliko čudo.

- Čudo je i da smo uspeli doneti sve četiri bebe na svet. U ovom slučaju je žena prirodno zatrudnila, verovatno je došlo do oplodnje jedne jajne ćelije, koja se podijelila. Ovakve trudnoće su veoma rizične, tako da ovakvu trudnoću je veoma teško dovesti do porođaja, koji u mnogo slučajeva može biti rizičan – rekla je doktorka iz Slovenije, i dodala:

- Bebama još uvijek treba pomoć, ali mi se trudimo da što pre omogućimo da one budu sa svojom majkom. Bar još pet nedelja trebalo bi da ih zadržimo ovde.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading