grom
Foto: Alo/Shutterstock

Evo kako nastaje gmrljavina, objasnićemo vam korak po korak i pročitaćete još zanimljivosti o olujama. Da podsetimo, RHMZ je za večeras najavio novo nevreme, očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, kao i orkanski vetrovi, piše Mondo.

Grmljavina je jedan od najstrašnijih i zastrašujućih prikaza moći u prirodi. Kao rezultat električnih oluja, ova zvučna pojava pleni našu pažnju svojim tutnjavim odjekom i blistavim udarima groma. U ovom članku ćemo se upustiti u fascinantan svet grmljavine, istražujući nauku iza toga, formiranje munja i suštinsku ulogu grmljavine u atmosferskim procesima na Zemlji.

Šta je grmljavina?

Grmljavina je zvuk proizveden brzim širenjem vazduha koji okružuje munju. Kada udari grom, zagreva vazduh oko sebe do neverovatno visoke temperature, uzrokujući da se vazduh eksplozivno širi. Ovo brzo širenje generiše udarni talas koji putuje napolje od munje, stvarajući zvučni udar koji doživljavamo kao grmljavinu.

Formiranje munje

Da bismo u potpunosti razumeli grmljavinu, prvo moramo da istražimo kako nastaju munje. Grmljavine su velike konvektivne oluje koje se javljaju kada se topli, vlažni vazduh diže i hladi, što dovodi do stvaranja visokih kumulonimbusnih oblaka. Unutar ovih oblaka, sudari između čestica leda i kapljica vode stvaraju električnu neravnotežu, pri čemu se pozitivna i negativna naelektrisanja razdvajaju. Pozitivni naboji se akumuliraju pri vrhu oblaka, dok se negativni naelektrisanja skupljaju pri dnu.

Kako se električni potencijal između oblaka i zemlje povećava, atmosfera postaje provodljivija. Kada razlika u naelektrisanju postane dovoljno značajna, od oblaka prema zemlji se formira put jonizovanog vazduha, nazvan stepenasti vođa. Kako se stepenasti vođa približava površini, tlo oslobađa nalet pozitivnog naboja, stvarajući struju koja se kreće nagore.

Kada se stepenasti vođa i streamer povežu, uspostavlja se kanal za protok električne struje. Ovaj tok električne energije je munja koju vidimo, i brzo zagreva vazduh oko sebe na temperature pet puta toplije od površine sunca, uzrokujući da se vazduh eksplozivno širi, stvarajući grmljavinu.

Zašto Thunder Rumbles

Razlog zašto čujemo grmljavinu kao tutnjavu, a ne kao jedan, oštar prasak je zbog toga što se različiti segmenti munje nalaze na različitim udaljenostima od nas. Kanal groma nije jednolična ravna linija, već složena, razgranata struktura. Kao rezultat toga, različiti delovi kanala munje proizvode zvučne talase u različito vreme, koji u različitim trenucima dopiru do naših ušiju. Zvučni talasi se preklapaju, stvarajući produženi efekat tutnjave koji povezujemo sa grmljavinom.

Procena udaljenosti groma

Pošto zvuk putuje sporije od svetlosti, možemo da iskoristimo vremensko odlaganje između viđenja munje i slušanja grmljavine da procenimo udaljenost udara groma. Zvuk putuje približno 343 metra u sekundi (767 milja na sat) u vazduhu na nivou mora. Ako izbrojite sekunde između bljeska munje i tutnjave groma i podelite taj broj sa tri, dobićete grubu udaljenost u kilometrima (ili podelite sa pet za milje).

Važnost grmljavine

Oluja sa grmljavinom igra ključnu ulogu u atmosferskim procesima na Zemlji. Oni pomažu u preraspodeli toplote i vlage širom sveta, igrajući vitalnu ulogu u vremenskim i klimatskim obrascima planete. Pored toga, oluje sa grmljavinom mogu doneti preko potrebnu kišu sušnim regionima, obnavljajući izvore vode i održavajući ekosisteme.

Bezbednosni saveti tokom grmljavine

Dok oluje izazivaju strahopoštovanje, one takođe mogu biti opasne. Evo nekoliko bezbednosnih saveta koje treba slediti tokom grmljavine:

Potražite sklonište u zatvorenom prostoru ako je moguće.
Držite se dalje od prozora i izbegavajte korišćenje električnih uređaja.
Izbegavajte da stojite ispod visokog drveća ili koristite kišobrane sa metalnim ručkama.

Nemojte se sklanjati u otvorene strukture kao što su šupe ili paviljoni.

Ako ste uhvaćeni na otvorenom bez skloništa, čučnite nisko, ali nemojte ležati ravno na zemlji.

Zaključak

Grmljavina je zvučna manifestacija snažnih električnih oluja koje se dešavaju širom sveta. Ona služi kao podsetnik na moć prirode i složene procese koji oblikuju vreme na našoj planeti. Iako oluje sa grmljavinom mogu biti uzbudljiv prizor, neophodno je da ih cenite sa bezbedne udaljenosti i da budete svesni mera predostrožnosti koje su neophodne da biste ostali bezbedni tokom ovih veličanstvenih prikaza moći prirode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading