Srbija na gejming sajmu u Kelnu
Foto: EPA/Foto EPA

Srbija će prvi put imati nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom koji se održava u Kelnu od 23. do 27. avgusta!

U okviru ove vodeće svetske biznis platforme posvećene gejming industriji, svoja dostignuća, u organizaciji Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) i uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predstaviće devet kompanija: Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i studiji Shosha Games i Phobos.

Ove firme ne proizvode samo igre, već se bave e-sportom, prave trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsaltingom u oblasti marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga. 

Pod sloganom „The New Frontier of European Game Dev“, u fokusu našeg predstavljanja biće afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globalnim igračima.

„Privredna komora Srbije podržava nastup srpskih gejm developera na najvećem globalnom sajmu, jer smo prepoznali važnost gejming industrije u okviru brzorastućeg IT sektora. Ono što ovu industriju čini posebno važnom jeste činjenica da u okviru nje rade i mnoge struke koje ne povezujemo direktno s informacionim tehnologijama, poput psihologa, scenarista, muzičkih i likovnih umetnika, dizajnera i drugih. O potencijalu gejming industrije Srbije, koja je već regionalni lider, govori i podatak da je prošle godine 15 najvećih domaćih gejming kompanija prihodovalo čak 150 miliona evra, a video-igre proizvedene u Srbiji u 2022. godini igralo je više od 100 miliona ljudi širom sveta“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Srbija na gejming sajmu u Kelnu

Foto PKS

Gamescom je u Kelnu prošle godine imao 265.000 posetilaca iz 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda onlajn sadržaja tokom samog sajma. Pored konferencije GDC u San Francisku i Tokyo Game Show u Japanu, ovo je jedan do tri ključna globalna događaja za gejming industriju, koja je pre nekoliko godina višestruko prevazišla ukupnu vrednost filmske i muzičke industrije zajedno.

Srpske kompanije su do sada individualno posećivale sajam i ponekad nastupale na njemu, ali ono što je posebno važno je da Srbija ove godine prvi put ima organizovani nastup.

Gejming industrija Srbije zapošljava oko 2.500 stručnjaka iz najrazličitijih branši, a samo ove godine potrebno je 330 novih zaposlenih. Više od polovine svih igara su originalna intelektualna svojina, a sve više ima i pružalaca usluga koje su specifične za gejming industriju.

E. A.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading