sat
Foto: Alo/Shutterstock

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, kada se kazaljka sa tri sata pomeri na dva sata.

Zahvaljujući pametnim telefonima, računarima i ostalim uređajima povezanim na internet, ovo pomeranje časovnika se često završava automatski.

U Evropi se, pa tako i u Srbiji, letnje računanje vremena se ove godine završava 29. oktobra, što znači da ćemo u večeras između 28. i 29. oktobra, u tri sata ujutro, kazaljke sata pomeriti jedan sat unazad, to jest na dva sata ujutro.

Pomeranjem kazaljki sata za jedan sat unazad, sa 3 na 2 sata, u nedelju se završava letnje i počinje zimsko računanje vremena, a time se menja period tarifa za obračun električne energije u zemljama EU, a dodatno, obvezna je vožnja automobilom s upaljenim svetlima i tokom dana.

Povratkom na zimsko računanje vremena period više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Vozači, pak, moraju obavezno danju da upale dnevna/kratka svetala pri vožnji automobila.

Evropski parlament podržao je, naime, 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na nivou EU-a ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru letnnjeg ili zimskog računanja vremena

Na primer, u Hrvatskoj je to regulisano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do poslednjeg vikenda u oktobru.

Meteoropatama i hroničnim bolesnicima biće potrebno najmanje dve nedelje da se vrate u normalno stanje.

Same promene godišnjih doba utiču na psihu, a jasno je da promeranje sata donosi i određene posledice kao što su promena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading