gorivo pumpa
Foto: Privatna arhiva/Foto: Shutterstock

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 196 dinara, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 176 dinara za litar.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Podsetimo, na snazi je Uredba Vlada Srbije o organičenju visine cene derivata nafte koja će važiti do 28. januara 2024. godine.

Uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Inače, cena nafte na svetskom tržištu danas je stabilna nakon što se konačno juče stabilizovala na međunarodnim tržištima i završila trgovanje na najvišem nivou u poslednje tri nedelje zbog tenzija na Bliskom istoku.

Vrednost referentne nafte brent iznosi oko 79 dolara po barelu nakon što je u četvrtak porasla za 1,6 odsto, dok se West Texas Intermediate (WTI) trguje po ceni koja iznosi nešto više od 74 dolara. WTI je u četvrtak porastao za oko dva dolara zbog pada zaliha u SAD.

To podstiče optimistične prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o solidnom rastu tražnje u tekućoj godini.

Procene IEA i OPEK-a ovogodišnje potražnje privukle su glavnu pažnju trgovaca. IEA je nedavno povećala svoju procenu za 1,24 miliona barela dnevno, što je 180.000 barela više u odnosu na prethodni mesečni izveštaj. To ukazuje na jači privredni rast i niže cene koje se očekuju u četvrtom kvartalu.

Istovremeno, OPEK je potvrdio svoju decembarsku procenu da će ove godine tražnja porasti za 2,25 miliona barela dnevno. Prema prognozama, do 2025. trebalo bi da poraste za 1,85 miliona barela dnevno.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading